Gugl danas slavi 15. rođendan!

Pripremili igricu

Gugl danas slavi 15. rođendan!

Tech -
Petnaesti rođendan je Gugl istakao animacijom na svojoj ulaznoj strani u svih više od 150 zemalja sveta gde je prisutan

Najveći internet pretraživač Gugl, danas obeležava 15. rođendan. Godine 1998. 27. septembra, zvanično je počela da radi buduća velika američka kompanija.

Prve godine rada Guglovi osnivači Lari Pejdž i Sergej Brin su kao poslovni prostor koristili garažu u Silikonskoj dolini, odnosno u gradu Manlo Park u Kaliforniji. Središte firme i sada se nalazi u Kaliforniji, u mestu Mountain Vju.

Petnaesti rođendan je Gugl istakao animacijom na svojoj ulaznoj strani u svih više od 150 zemalja sveta gde je prisutan. Animaciju čine karakteristički logo i rođendanska torta sa dve svećice i brojka 15. Time je ovaj internet pretraživač nastavio tradiciju obeležavanja važnih datuma.

Kompanija Gugl ostvarila je prošle godine prihod od 50 milijardi dolara, zabeleživši povećanje u odnosu na 2011. godinu za oko 36 odsto. Samo u poslednjem kvartalu 2012. prihod je bio 14,4 milijardi dolara.

Ta kompanija je u gotovini i hartijama od vrednosti pred kraj prošle godine imala oko 33,4 milijarde dolara. Glavni izvori zarade Gugla su reklamni linkovi kraj rezultata pretrage Interneta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track