Pentagon uložio 10 miliona dolara u razvoj robota sa četiri noge!

Novi korak u razvoju pametnih mašina za vojsku

Pentagon uložio 10 miliona dolara u razvoj robota sa četiri noge!

Tech -
LS3 može da prenosi teret vojnika i u stanju je da ih prati i reaguje na komande kao životinje, a uskoro će biti otporan na metke

BOSTON - Razvoj robotike zahvaljujući vojsci.Američka kompanija „Boston dajnamiks“ iz Voltama u Masačusetsu, jedna od najboljih kompanija za razvoj robotike, dobila je 10 miliona dolara od Pentagona kako bi unapredila LS3 (Legged Squad Support System) i pretvorila ga u nečujnu i na metke otpornu mašinu.KomandeLS3 je četvoronožni robot koji je, kako tvrde tvorci, nalik magarcu i ima ulogu da nosi teret preko nepristupačnog terena. Robot, koji se zaista može nazvati čudom tehnike, sposoban je da nosi do 180 kilograma, i to puna 32 kilometra, sa samo jednim punjenjem rezervoara. Osim toga, sve to može da radi sam, bez intervencije pratilaca. LS3 takođe može biti programiran da sam stigne na željenu lokaciju zahvaljujući ugrađenom GPS i on prenosi teret vojnika. Četvoronožna mašina reaguje na vizuelne i audio komande, zbog čega dodatno podseća na životinju. Zbog dizel-motora i hidraulike koja ga pokreće, LS3 je trenutno veoma glasan, što može ugroziti živote vojnika čiji teret ovo pametno vozilo nosi.Ministarstvu odbrane SAD ovo dostignuće nije bilo dovoljno, pa je tako Pentagonov odeljak DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) u projekat uložila dodatnih 10 miliona dolara kako bi kretanje robota učinili tišim, a njegovu spoljašnjost otpornijom na metke niskog kalibra. DARPA je kompaniji postavila rok da do 31. marta 2015. pretvori njihovu ideju u stvarnost, pa se tako tim istraživača iz „Boston dajnamiksa“ suočava sa ozbiljnim problemom uprkos pozamašnim resursima.Nezaštićena glavaTelo budućeg četvoronožnog mehaničkog prijatelja američkih vojnika trenutno je prilično otporno na metke, pogotovo kada nosi veliki teret, ali je glava robota, na kojoj se nalaze glavni senzori koji ovu skalameriju čine takvom kakva jeste, skoro potpuno nezaštićena.Agilnost i moć opažanja robota SL3 prvi put su demonstrirani početkom 2012, kada je zapanjio sve prisutne na izložbi Modern dej marin u gradu Kvantiku u Virdžiniji. Očekuje se da će napredak rada na robotu biti predstavljen tokom sledećeg leta.

Razni roboti„Boston dajnamiks“ osnovan je 1992, jedna je od najnaprednijih kompanija na svetu koje se bave robotikom i poznat je po robotima koji hodaju na dve i četiri noge. Čuveni četvoronožni model „big dog“, koji je napravljen još 2005, prethodnik je novog LS3. U arsenalu ove kompanije nalaze se i neobičan robot RiSE, koji se penje po vertikalnim površinama, mali robot koji može da skače, kao i humanoidni roboti „atlas“ i PETMAN, koji podsećaju na mašine iz čuvenog filma Terminator.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track