Otvoren prvi Naučni centar u Srbiji

Novina u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu

Otvoren prvi Naučni centar u Srbiji

Tech -
Nova postavka prikazuje nauku kao celovit sistem znanja, nezavisan od formalne podele na naučne discipline i školske predmete

BEOGRAD - Prvi put u regionu.U Muzeju nauke i tehnike (MNT) na uglu Skenderbegove i Dobračine u Beogradu danas će biti otvoren prvi interaktivni Naučni centar u Srbiji i regionu. Osnovni koncept ove stalne postavke od 20 eksponata u prizemlju Muzeja, na 520 kvadratnih metara, jeste da prikaže nauku kao celovit sistem znanja, nezavisan od formalne podele na naučne discipline i školske predmete.Upoznavanje s naukomGlavni eksponat izložbe su, kažu autori postavke, upravo posetioci, koji će u interakciji sa eksponatima saznati nešto o nauci na opipljiv i dostupan način.- Na izložbi posetioca stavljamo u različite prostore. Kad uđe u prostor, nalazi se u Sunčevom sistemu i tu je, u poređenju sa ogromnim Jupiterom, velikim Saturnom i drugim planetama, mali posetilac. Kad zakorači dalje, staće na vagu koja prikazuje njegovu težinu na različitim planetama. Može da izgubi na težini ako odleti na neku manju planetu ili da bude mnogo teži na nekoj drugoj planeti. Druga krajnost skale u koju stavljamo ljude jeste molekul DNK visok šest metara, koji postoji u gotovo svakoj ćeliji našeg organizma. Poređenja radi, da je DNK stvarno te veličine, prosečni virus koji nas pred zimu, kad je ovako vreme, zarazi, bio bi visine zgrade ovog muzeja - rekao je autor postavke Nemanja Đorđević, koordinator za naučne sadržaje Festivala nauke, uz čiju saradnju je ova postavka realizovana.Optičke iluzijeMnogi su već izrazili veliko interesovanje za interaktivni Naučni centar, a očekuje se da najveći broj posetilaca budu deca. Kako saznajemo od Sonje Zimonić, direktorke Muzeja nauke i tehnike, mnogi roditelji su se već raspitivali o postavci, ali Centar je otvoren svima.Svih 20 eksponata, koliko ih trenutno ima, interaktivno je. Kriva ogledala, optičke iluzije, soba koja se suprotstavlja gravitaciji i mnoge druge zanimljive stvari koje ostavljamo posetiocima da sami istraže. Postavka je stalna, ali je u isto vreme fleksibilna i otvorena za nove ideje, pa je tako mišljenje svih posetilaca, pogotovo onih najmlađih, veoma bitno.

Dizajner... Marko Jovanović
Dizajner... Marko Jovanović

Višestruki uspesiNaučni centar MNT smešten je u prizemlju zgrade Muzeja na 520 kvadratnih metara. Autor koncepta postavke je Nemanja Đorđević, tvorac naučnog parka na Adi i dugogodišnji rukovodilac programa u Istraživačkoj stanici Petnica i Festivala nauke. Dizajn postavke uradio je Marko Jovanović, dizajner više muzejskih izložbi i stalne postavke Muzeja nauke i tehnike „Drugi krug“, otvorene 2010.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track