Najnovije vesti

KATAPULTIRANJE: Nasina letelica uz gravitaciju Zemlje putuje do Jupitera

Džuno u svemirskoj misiji

KATAPULTIRANJE: Nasina letelica uz gravitaciju Zemlje putuje do Jupitera

Tech
00:00h
Taj manevar se često koristi za daleka putovanja svemirskih letelica, budući da ne postoji toliko snažna letelica koja bi mogla samostalno po katapultiranju da stigne do udaljenih tačaka Solarnog sistema. J

LOS ANĐELES - Nasina svemirska letelica Džuno (Juno) večeras će, uz pomoć Zemljinog magnetnog polja, krenuti put Jupitera, gde bi trebalo da stigne 2016. godine. Džuno je lansiran 2011. godine i već je stigao do Marsa, planetu koja je najbliža Zemlji.

Sada se ponovo vraća ka Zemlji kako bi, uz pomoć njenog gravitacionog polja, dobio na ubrzanju neophodnom da stigne do Jupitera. Taj manevar se često koristi za daleka putovanja svemirskih letelica, budući da ne postoji toliko snažna letelica koja bi mogla samostalno po katapultiranju da stigne do udaljenih tačaka Solarnog sistema. Jupiter je na oko 778 miliona kilometara udaljen od Sunca.

Džuno će tokom izvođenja manevra biti nabliže Zemlji 560 kilimetara. Ulazak u Zemljinu gravitaciju podići će brzinu letelice sa 125.000 klimetara na čas na 140.000 kilimetara na čas u odnosu na Sunce. To će joj obezbediti neophodnu brzinu da stigne do svoje krajnje destinacije - Jupitera.

Džuno nije prva svemirska letelica koja će stići na Jupiter. Od 1970-ih godina prošlog veka put Jupitera išli su Vojadžer, Pionir, Galileo, Uliks i Kazini. Ako sve bude proteklo kako treba, Džuno će stići na Jupiter 4. jula 2016. godine.

U tom trenutku letelica će imati 2,74 milijarde kilometara preleta. Misija Džuno koštaće Nasu 1,1 milijardi dolara.

http://www.youtube.com/watch?v=BrG-8bVL-v4

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...