LEDENI ČOVEK: Eci ima 19 rođaka koji žive u Austriji

Otkriće u Evropi

LEDENI ČOVEK: Eci ima 19 rođaka koji žive u Austriji

Tech -
Ispitivanje gena pokazalo da u Tirolu žive ljudi s istim genetskim mutacijama kao lovac koji je stradao u Alpima pre 5.300 godina

INZBRUK - Srodnici ga nadživeli svega pet milenijuma.Naučnici iz Austrije otkrili su 19 živih rođaka praistorijskog ledenog čoveka zvanog Eci, čije je telo staro 5.300 godina otkriveno zamrznuto u Alpima 1991.ForenzikaIstraživači s Instituta za sudsku medicinu u Inzbruku uzeli su uzorke krvi davalaca iz Tirola, zapadnog dela zemlje, i u njima su otkrili istu genetsku mutaciju koju ima i Eci. Stručnjaci sada veruju da bi istu mutaciju mogli da nađu i među stanovništvom okolnih regija u Švajcarskoj i Italiji.- Već smo našli partnere u Švajcarskoj i Italiji da nastavimo ovo istraživanje - rekao je Valter Parson s Instituta. On i njegove kolege analizirali su krv 3.700 davalaca, od kojih je traženo da daju i neke informacije o svojim precima. Nikome od tih davalaca još nije rečeno da su direktni potomci ili srodnici Ecija.Puki slučajStudija je prvobitno trebalo da se bavi ispitivanjem stanovništva Tirola, a genetska sličnost s Ecijem otkrivena je slučajno.- Postoje delovi DNK koji se ne menjaju prilikom nasleđivanja i oni se nalaze u ipsilon hromozomu kod muškaraca, dok se kod žena nalaze u mitohondrijama. Promena može da se dogodi samo mutacijom, a ta mutacija se nasleđuje. Zahvaljujući haplogrupi moguće je pratiti istoriju seoba naroda - rekao je Parson.Kako je on objasnio, Eci pripada haplogrupi G, koja je danas prilično retka u Evropi, ali je zato prisutna na Bliskom istoku. On i 19 njegovih potomaka pripadaju istoj podgrupi, G-L91. Ispitivanjem tih uzoraka krvi utvrđeno je da je njihov najmlađi zajednički predak živeo pre 10.000 do 12.000 godina.Bez ženaŽene nisu bile uključene u studiju jer bi za ispitivanje srodstva bila potrebna potpuno drugačija procedura. Otkako je Ecijevo telo nađeno u Alpima pre dve decenije, naučnici su izveli veliki broj eksperimenata da bi saznali kako je završio u ledu na granici Austrije i Italije pre 5.300 godina. Rupa u njegovoj ključnoj kosti ukazala je na to da ga je ubila strela, a onda je skeniranjem mozga otkriveno da je umro od posledica pada. Početkom ove godine stručnjaci su otkrili da je u stvari bio udaren u glavu. Zbog toga se pretpostavlja da ga je prvo povredila strela, a onda je pao i povredio glavu.

Misterija... Ecijevi ostaci čuvaju se u Muzeju Južnog Tirola
Misterija... Ecijevi ostaci čuvaju se u Muzeju Južnog Tirola

Parson: Našli smo partnere da ispitamo i krv stanovništva susedne Italije i Švajcarske
Parson: Našli smo partnere da ispitamo i krv stanovništva susedne Italije i Švajcarske

O ledenom čoveku- Eci je živeo pre oko 5.300 godina u Alpima.- U trenutku smrti imao je 46 godina.- Bio je visok 159 centimetara i pred smrt je imao 50 kilograma.- Imao je braon oči.- Patio je od lajmske bolesti, artritisa i intolerancije na laktozu.- Imao je blaga srčana oboljenja.- Otkrili su ga nemački turisti.- Poslednji obrok bili su mu meso jelena i divokoze.- Sa sobom je nosio luk, strele i bakarnu sekiru.- Njegovo telo čuva se na minus šest stepeni u Muzeju Južnog Tirola u Italiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track