Na Jupiteru i Saturnu padaju kiše dijamanata?!

Istraživanje

Na Jupiteru i Saturnu padaju kiše dijamanata?!

Tech -
Visok pritisak unutar atmosfera ovih masivnih planeta potencijalno bi mogao da pretvori ugljenik u dijamante

Dva planetarna naučnika izložila su prilično interesantnu ideju na ovogodišnjem sastanku Američke astronomske asocijacije koja navodi da na određenim planetama pada kiša dijamanata.

"Ne želimo da ljudima stvorimo predstavu o nekom ogromnom dijamantskom bregu veličine Titanika koji plovi u svemiru. Mislimo da su u pitanju dijamanti koje možete držati u ruci", izjavila je Mona Delicki, jedan od istraživača.

Kako naučnici objašnjavaju u svojoj studiji, visok pritisak unutar atmosfera ovih masivnih planeta potencijalno bi mogao da pretvori ugljenik u dijamante. Čestice čađi ugljenika, koje oslobađaju čestice metana u atmosferi planeta, bi padale kroz teške slojeve vodonika i helijuma prema jezgru.

Na svom putu nadole, ove čestice čađi bi bile znatno zgusnute usled visokog pritiska i temperatura, što bi dovelo do formiranja dijamanata. Do trenutka kada bi se dijamanti približili jezgrima gasnih džinova, oni bi se najverovatnije istopili pod ekstremnom vrućinom i prešli bi u tečno stanje - dijamantsku kišu.

Ova teorija se oslanja na prisustvo metana u atmosferi metana kao i na izuzetno visoke temperature potrebne za formiranje dijamanata - 2.000 stepeni Celzijusa.

Naučnici već duže vreme razmatraju ideju o postojanju dijamantskih kiša, pa čak i dijamantskih mora na Neptunu i Uranu. Međutim, sa oklevanjem razmišljaju o ovoj mogućnosti na Jupiteru i Saturnu zbog toga što gasovite planete imaju manje metana u atmosferi i znatno niže temperature.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track