Ovo su izumi koji će promeniti svet!

Velika konkurencija za Dajsonovu nagradu ove godine

Ovo su izumi koji će promeniti svet!

Tech -
Naučnici iz svih krajeva planete izumeli naprave koje će uskoro poboljšati život svih ljudi, komisija izabrala 20 finalista

LONDON - Neka pobedi najbolji!

Naučnici sa svih strana sveta poslali su više od 650 izuma komisiji Fonda Džejmsa Dajsona, koja svake godine određuje pobednika konkursa za najbolji pronalazak. Ove godine će imena najboljih biti saopštena 7. novembra, a pobednik će dobiti nagradu od 40.000 evra i večnu slavu. Komisija je izabrala 20 finalista.1.Prenosni generatorPrenosni generator „ksarijus“ koristi energiju vetra i omogućava punjenje uređaja tamo gde nema utičnica.

2.Prsluk za spasavanjeVeliki broj utopljenika ne preživi dugotrajan boravak u vodi iako ima prsluk za spasavanje. Novi superprsluk „timo“ garantuje da ćete plutati u svim mogućim uslovima.

3.Prenosni štampačReč je o prenosivom štampaču koji se postavi na gomilu papira i polako, pomerajući se naniže, štampa sve strane, ma koliko ih bilo.

4.Kontrolor zvukaBuka je u modernom vremenu veliki problem, a zahvaljujući ovoj napravi možete kontrolisati jačinu zvuka koji prolazi kroz prozor.

5.Medicinska platformaOvaj proizvod omogućava korisnicima procesora „rozberi pi“ i „arduino“ da obave kompletan monitoring tela pacijenta zahvaljujući različitim senzorima.

6.Robotska hirurgijaNova robotska ruka omogućava ušivanje rana na unutrašnjim organima uz minimalno invazivnu hiruršku proceduru.

7.Svetla za bicikleZa razliku od običnih svetala za bicikl, „revolajts“ osvetljava u krugu od 360 stepeni, pa učesnici u saobraćaju lakše uočavaju biciklistu.

8.Pametna zaštita za vilicuOva sportska zaštita za vilicu služi da medicinskom osoblju olakša identifikovanje potresa mozga izazvanog takozvanim kontakt-sportovima.

9.Pokazivač za gluve Ljudi bez sluha imaju poteškoća da prate razgovor čitanjem sa usana, pa tako ova naprava svetlosnim signalima naglašava gde se nalazi osoba koja trenutno govori.

10.Ruka titanaTo je egzoskelet pomoću kojeg možete ceo dan da podižete veliki teret a da se i ne oznojite.

11.Bio-vunaBio-vuna je nova vrsta materijala napravljena od prirodne smole i viška vune koji ostaje nakon proizvodnje tepiha.

12.Mioelektrična rukaNaprava koja olakšava život invalida - mioelektrična protetička ruka pretvara električne impulse iz kože u pokrete.

13.Gips budućnostiS novom tehnologijom 3D štampanja stiže i gips budućnosti, koji je lakši od svog prethodnika, potpuno je vodootporan i mrežast, čime omogućava rashlađivanje.

14.Bezbolno merenje šećera

Uređaj se sastoji iz tri dela, a pomaže dijabetičarima da izmere nivo šećera u krvi i priprema odgovarajuću količinu insulina za upotrebu na bezbolniji način.

15.Snaga talasa„Rinjuabl vejv pauer“ je inovativni ekološki projekat čiji je cilj da efikasno iskoristi energiju talasa.

16. Jakna za voduTrodelna jakna koja služi za održavanje na površini vode sada umanjuje i šok prilikom izlaganja niskoj temperaturi i morskoj vodi.

18.Sigurna nosilaRevolucionarna nosila na sklapanje eliminišu mogućnost nastanka novih povreda prilikom podizanja već povređenih pacijenata.

19.Nov hladnjak

OLTU je nalik organizmu koji iskorišćava toplotu nastalu radom frižidera i koristi je da isparavanjem rashladi povrće van frižidera.

20.Kanister s kiseonikom

Namenjen deci, ovaj skoro dvostruko lakši cilindar s kiseonikom uključuje i inovativnu masku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track