DNK DOKAZI: Jeti potomak polarnog medveda?!

Revolucionarno

DNK DOKAZI: Jeti potomak polarnog medveda?!

Tech -
Analiza dlaka Velikog stopala podudara se u potpunosti sa DNK drevnog polarnog medveda

LONDON - Tajna jetija mogla bi da bude konačno rešena zahvaljujući najnovijim dokazima DNK. Analize dlaka, za koje se veruje da potiču od jetija, mitskog humanoidnog stvorenja koje luta kroz planinska bespuća, pokazale su da se njihov DNK poklapa u potpunosti sa DNK drevnog polarnog medveda.

Naučnici s toga zaključuju da je najverovatnije misteriozna zverka zapravo podvrsta mrkog medveda koji živi na najvišim delovima Himalaja, a vodi poreklo od polarnog medveda. Svedočenja o jetiju, poznatom i kao "Snežni čovek" i "Veliko stopalo", beleže se vekovima na Himalajima.

Ne retko se može čuti od lokalnog stanovništva i planinara da su se sreli "oči u oči" sa zastrašujućim, dlakavim stvorenjem na padinama najvišeg vrha sveta.

Brajan Sajks, profesor ljudske genetike na Univerzitetu u Oksfordu, otišao je na Himalaje gde je prikupio uzorke jetijeve dlake kako bi njihovom analizom ustanovio kojoj vrti pripadaju.

Britanski naučnik je testirao dva uzorka nepoznatih životinja - jedan koji je uzeo u regionu Ladak, u zapadnom delu Himalaja, a drugi u Butanu, 1.300 kilometara istočno. Nakon analize dlaka najsavremenijim DNK testovima i njihovog upoređivanja sa rezultatima genoma drugih životinja pohranjenih u bazi podataka, Sajks je otkrio da se nalazi oba uzorka podudaraju 100 odsto sa uzorkom vilice drevnog polarnog medveda, stare najmanje 40.000, a možda i čitavih 120.000 godina, koja je pronađena u Svalbardu, u Norveškoj.

U to vreme, pre 120.000 godina, objasnio je Sajks, došlo je do odvajanja belog i mrkog medveda u dve različite vrste.Najlogičnije objašnjenje, po njemu, je da su jetiji hibridi - mešavina polarnih i mrkih medveda. Poznato je da su ove vrste medveda u bliskom srodstvu i da se međusobno pare tamo gde im se staništa preklapaju.

"Ovo je uzbudljiv i potpuno neočekivan rezultat koji nas je sve iznenadio. Ostaje još puno da se radi na tumačenju nalaza. Ne verujem, međutim, da to znači da postoje drevni polarni medvedi koji tumaraju Himalajima", naveo je Sajks.

"Ali, možemo da pokušamo da dođemo do nekog verodostojnog objašnjenja. Moguće je da na Himalajima postoji podvrsta mrkog medveda koja potiče od pretka polarnog medveda. Ili je možda u skorije vreme došlo do hibridizacije mrkog i potomaka drevnog polarnog medveda", objasnio je Sajks.

Globalnu "jeti maniju" podstakla je fotografija otiska stopala, koju je 1951. godine, u podnožju Mont Everesta, snimio britanski alpinista Erik Šipton. Legendarni alpinista Rajnhold Mesner, prvi čovek koji se popeo na krov sveta bez boce sa kiseonikom, proučavao je jetije od stravičnog susreta sa misterioznom kreaturom koji je doživeo na Tibetu 1986. godine. Njegovo istraživanje potkrepljuje Sajksovu teoriju. Mesner je pronašao 300 godina stari tibetanski rukopis o "kemu" (još jedan lokalni naziv za jetija), u kojem se navodi da je "jeti vrsta medveda koja živi u nepristupačnim planinskim predelima".

"Jetijevci i ostali entuzijasti misle da nauka odbacuje njihove nalaze. Ali, nauka ne prihvata niti odbacuje bilo šta, već proučava dokaze i to je ono što sada radim", kazao je profesor Sajks.

Knjiga britanskog profesora o ovom istraživanju, pod naslovom "Enigma jeti - DNK detektivska priča" (The Yeti Enigma: A DNA Detective Story), biće izdata u proleće 2014.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track