ARHEOLOGIJA: Otkriven grob drevnog lekara

Pronađena netaknuta grobnica u Abusiru

ARHEOLOGIJA: Otkriven grob drevnog lekara

Tech -
Osim titule glavnog lekara Donjeg i Gornjeg Egipta, Šepsekaf-Ank nosio je i titule „sveštenik Hnuma“ i „sveštenik magije“

GIZA - Lekari poštovani skoro kao kraljevi.Velika grobnica važnog egipatskog lekara i sveštenika otkrivena je na arheološkom groblju u Abusiru. Počivalište Šepsekaf-Anka bilo je skriveno od ljudi već 4.500 godina, a veličina ove grobnice pokazuje koliko su lekari u Starom Egiptu bili važni. Grobnicu je otkrio tim čeških arheologa, predvođen Miroslavom Bartom.Lažna vrataŠepsekaf-Ank bio je glavni lekar Donjeg i Gornjeg Egipta u vreme pete dinastije. Na grobnici piše da je on bio i „sveštenik Hnuma“, kao i „sveštenik Magije“, rekao je Ali Alasfar, zamenik šefa sektora za istraživanje Starog Egipta.Lažna vrata sa imenom, titulama i slikom sahranjenog sveštenika locirana su unutar kapele, u kojoj je inače grobnica nađena. Na tim vratima piše i da je on bio najvažniji kraljevski lekar.Ovo je treća grobnica lekara na groblju u Abusiru, ogromnoj nekropoli blizu Kaira.- Ovo otkriće je važno jer je ovo grobnica najboljeg lekara iz vremena izgradnje piramida, jednog od lekara direktno povezanih sa faraonom - rekao je ministar antikviteta Ibrahim Ali.Veoma poštovaniNekropola u kojoj je otkrivena grobnica deo je polja piramida koje se prostire od Gize do Sakare. Sama grobnica lekara nalazila se na parceli dugo 21 i širokoj 14 metara, a zidovi su bili visoki četiri metra. Kako je taj prostor vekovima pljačkan, arheolozi su se iznenadili kada su otkrili da postoji netaknuta grobnica. Osim grobnice Šepseskaf-Anka, na parceli se nalazilo još osam grobnica, namenjenih verovatno članovima njegove porodice.Egipatski lekari su bili začetnici medicinske nauke i imali su i metode zasnovane na religiji, a većinom su bili i sveštenici. Kako se verovalo da različiti bogovi čuvaju različite delove tela, nisu svi lekari lečili sve, već samo delove tela u „njihovoj nadležnosti“.

Predstava... Šepsekaf-Ank nacrtan je na vratima grobnice
Predstava... Šepsekaf-Ank nacrtan je na vratima grobnice

Iza zidova... Skrivana Milenijumima
Iza zidova... Skrivana Milenijumima

Satelitsko mapiranjeProfesor Miroslav Barta jedan je od najcenjenijih čeških arheologa. Predaje egiptologiju na Univerzitetu u Pragu, a vodio je projekat prvog satelitskog mapiranja polja piramida u Abusiru i Sakari 2002. Jedno vreme radio je kao profesor i na američkim univerzitetima, a od 2010. je šef tima čeških arheologa u Abusiru.O petoj dinastiji- Peta dinastija jedna je od dinastija Starog kraljevstva.- Vladala je Egiptom između 2494. i 2345. godine pre nove ere.- Prvi faraon pete dinastije je Userkaf.- Poslednji vladar pete dinastije je Unas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track