POTPUNA MISTERIJA: Astronomi pronašli planetu koja ne bi trebalo da postoji

Naučnici šokirani neverovatnim otkrićem

POTPUNA MISTERIJA: Astronomi pronašli planetu koja ne bi trebalo da postoji

Tech -
Kepler-78b sličan Zemlji po veličini, masi i sastavu, ali je toliko blizu svoje zvezde da krug oko nje napravi za 8,5 sati

KEMBRIDŽ - Astronomi čupaju kosu.Kepler-78b je planeta koja ne bi trebalo da postoji, tvrde astronomi. Ovaj svet vrele lave obiđe svoju zvezdu za samo osam i po sati, a udaljen je od nje manje od milion i po kilometara, što je najmanja dosad poznata orbita. Prema dosadašnjim teorijama, ova planeta ne bi mogla da nastane na toj udaljenosti, niti bi trebalo da se kreće brzo.Zbunjeni- Ova planeta je potpuna misterija. Ne znamo kako je nastala niti kako se našla tu gde je danas. Znamo samo da neće postojati još dugo - kaže astronom Dejvid Latam iz Centra za astrofiziku Harvarda i Smitsonijana.Njegov kolega Dimitar Saselov se slaže.- Kepler-78b će veoma brzo, sa aspekta astronomije, završiti u svojoj zvezdi - rekao je on.Ovo nebesko telo nije misteriozno samo zbog svoje neverovatne orbite, već i zato što je prva otkrivena egzoplaneta koja ima gustinu sličnu Zemljinoj. Kepler-78b je svega 20 odsto veći od naše planete i 1,8 puta teži. Prema gustini, moguće je zaključiti da ova planeta ima i sastav sličan Zemljinom - sastoji se od gvožđa i stena. Gornji sloj je okean lave u kojem temperature dostižu i 2.760 stepeni Celzijusa.Orbita ove planete je veliki izazov za naučnike jer je svojevremeno njena zvezda bila mnogo veća nego danas. To znači da bi trenutna orbita planete bila unutar zvezde.- Nije mogla da nastane na mestu na kojem se trenutno nalazi jer je za planetu nemoguće da nastane unutar zvezde. Takođe, nije moguće da je nastala na drugom mestu u sistemu pa se približila jer bi sada već udarila u sunce. Ova planeta je prava enigma - rekao je Saselov.Prema Latamovom mišljenju, Kepler-78b je jedna od nove klase planeta koje su nedavno identifikovane zahvaljujući sada već penzionisanom teleskopu „Kepler“. Sve one naprave krug oko svoje zvezde za manje od 12 sati i sve su male, veličine slične našoj Zemlji. Kepler-78b je prva planeta te klase kojoj smo izmerili masu.Osuđena na propast- Kepler je simbol ove klase planeta - rekao je Latam.Tim je proučavao Kepler-78b koristeći novi spektograf nazvan HARPS-sever, a sve rezultate su proveravali i pomoću drugih spektografa.Astronomi kažu da je Kepler-78b planeta osuđena na propast. Gravitacione sile zvezde oko koje kruži razoriće je kada se dovoljno približi, Prema proračunima, ona će nestati za tri milijarde godina.Kako kažu, moguće je da je i Sunčev sistem imao planete slične ovoj, ali da su uništene i da nisu ostavile trag postojanja.

Skoro pa iste... Zemlja i Kepler-78b slične po mnogo čemu
Skoro pa iste... Zemlja i Kepler-78b slične po mnogo čemu

Ispituju sudbinu svemiraCentar za astrofiziku je zajednički projekat univerziteta Harvard i Smitsonijan. Podeljeni u šest istraživačkih odeljenja, oni istražuju evoluciju i sudbinu svemira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track