Najnovije vesti

ČUDO: Laserima leče i najteže bolesti!
Foto: Think

Kraj za Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest

ČUDO: Laserima leče i najteže bolesti!

Tech
Dosad je najveći problem kod ovih bolesti bila detekcija štetnih agregata proteina, a zahvaljujući novom otkriću naučnika, teoretski je sasvim moguće da se oni uklone

STOKHOLM - Proboj u medicini.Naučnici s Tehnološkog univerziteta Čalmers u Švedskoj su, u saradnji s poljskim univerzitetom Vroclav, napravili otkriće koje može rezultovati potpunim izlečenjem mnogih bolesti mozga, uključujući Alchajmerovu, Parkinsonovu i Krojcfeld-Jakobovu bolest (poznatiju kao bolest ludih krava), i to upotrebom lasera.SvetlostStudija objavljena u naučnom časopisu Nejčer fotoniks pokazala je da je, zahvaljujući tehnici multifotonskih lasera, moguće među zdravim proteinima u telu prepoznati skupove onih koji su zaslužni za datu bolest.- Niko dosad nije pričao o tome da se samo svetlo koristi za lečenje tih bolesti. To je potpuno nov pristup rešavanju problema i verujemo da može uneti revoluciju u istraživanja oboljenja mozga poput Alchajmerove, Parkinsonove i Krojcfeld-Jakobove bolesti. Otkrili smo sasvim nov način da pomoću svetlosti lasera otkrijemo željene strukture - rekao je Pjotr Hanjčic sa Čalmersa.OtkrivanjeDosad je najveći problem kod ovih bolesti bila detekcija štetnih agregata proteina, a zahvaljujući novom otkriću, teoretski je moguće da se oni uklone, što bi u potpunosti izlečilo pacijenta. Naučnici sada najviše nade polažu u toto-akustičnu terapiju, koja se već koristi prilikom skeniranja, a kojom bi se mogli ukloniti neispravni proteini. Nešto agresivnije rešenje bila bi hirurški invazivna operacija, kojom bi se inficirani deo mozga uklonio bez oštećenja ostalih delova, što pre mogućnosti detektovanja proteina odgovornih za Alchajmera ili Parkinsona nije bilo moguće.Danas se pomenute bolesti mozga otkrivaju i leče hemikalijama koje su toksične i samim tim veoma štetne za one na kojima se primenjuju. Multifotonskom terapijom eliminisali bi se svi neželjeni efekti izazvani opasnim lekovima.

Eliminacija opasnostiBolesti mozga kao što su Parkinsonova, Alchajmerova i Krojcfeld-Jakobova nastaju kad se beta-amiloid proteini nagomilaju toliko da remete normalne ćelijske procese. Različiti proteini stvaraju drugačije vrste amiloida, ali generalno imaju sličnu strukturu. Zahvaljujući novoj multifotonskoj tehnologiji, konačno je moguće otkriti neispravne i štetne grupe proteina, koje nakon toga mogu bezbedno da se eliminišu.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...