VELIKO OTKRIĆE: Pronađen fosil džinovskog čudnovatog kljunara
Foto: BETA AP

Izumrli sisar u Australiji

VELIKO OTKRIĆE: Pronađen fosil džinovskog čudnovatog kljunara

Tech -
Kao i njegovi rođaci imao je njušku u obliku kljuna patke, gusto i masno krzno i šape koje imaju između prstiju kožicu za plivanje. Bio je dug metar, odnosno dvaput duži od sadašnjih kljunara

SIDNEJ - Američki i australijski naučnici identifikovali su u Australiji na osnovu fosila zuba izumrlu vrstu sisara, džinovskog čudnovatog kljunara, navodi se u najnovijem broju naučnog časopisa Džornal of Vetebrejt Palaeontolodži (Journal of Vetebrate Palaeontology).

Kao i njegovi rođaci, ima njušku u obliku kljuna patke, gusto i masno krzno i šape koje imaju između prstiju kožicu za plivanje. Ta životinja je živela pre pet do 15 miliona godina. Imao je oko jedan metar, odnosno bio je dva puta duži od sadašnjih kljunara.

Životinja je identifikovana na osnovu jednog zuba kutnjaka na Univerzitetu u Njujorku, a fosil je pronađen u državi Kvinslend na severoistoku Australije.

"Otkriće te nove džinovske vrste je iznenadajujuće, jer smo mislili da su sadašsnji čudnovati kljunari nastali mnogo ranije", rekao je australijski naučnik Majkl Arčer i dodao da se sada zna da su postojale paralelne vrste kljunara, među kojima je i ovaj džinovski. Ova vrsta je bila u vodi, kao i sadašnji, i živela je nadomak šuma.

Hranio se rakovima i drugim morskim podovima, kao i malim kičmenjacima, žabama i kornjačama. Za razliku od drugih sisara, ženke su nosile jaja. Najstariji fosil te vrste životinje, star 61 milion godina, pronađen je na obalama Južne Amerike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track