OTKRIĆE: Novi uređaj izgubljenu energiju pretvara u struju!

Pronađen ekološki sistem napajanja

OTKRIĆE: Novi uređaj izgubljenu energiju pretvara u struju!

Tech -
Novi konvertor energije crpi različite signale, uključujući vaj-faj, radio talase, zvuk, pa čak i vibracije; Hoks: Želimo da stvorimo najefikasniji mogući izvor energije

RALI - Budućnost u korišćenju energije.Dvojica američkih studenata Alen Hoks i Aleksandar Katko, zajedno sa svojim profesorom Stivenom Kamerom s Univerziteta Djuk, konstruisali su napravu koja bežičnim putem pretvara izgubljenu energiju u struju. Koristeći jeftine materijale, oni su stvorili uređaj koji posebnim ćelijama od takozvanog metamaterijala uspeva da uhvati mikrotalasne signale i pretvori ih u električnu energiju.Efikasno- Želimo da osmislimo uređaj koji najefikasnije koristi različite izvore energije. Do sada se njegova efikasnost kretala od šest do 10 odsto, ali novim dizajnom uspeli smo da pretvaranje energije povećamo čak na 37 odsto, što može da se poredi s efikasnošću solarnih ploča - rekao je Hoks.Ova revolucionarna sprava, za razliku od solarnih ploča, koje pretvaraju sunčevu svetlost u električnu energiju, svestrana je i može se podesiti da prikuplja i konvertuje različite izvore energije - od signala satelita i talasa bežičnog interneta sve do zvučnih talasa.Koristi smetnje- Uređaj koji smo osmislili može da se koristi za mnoge različite frekvencije i vrste energije, uključujući sakupljanje vibracija i zvučne energije. Dosad je rad s metamaterijalima bio samo teoretski. Mi smo pokazali da uz veoma malo rada oni mogu postati dovoljno korisni da se isplati njihova svakodnevna komercijalna upotreba. Naš uređaj u funkcionisanju ove smetnje uzima u obzir i maksimalno iskorišćava - kaže Katko, jedan od trojice tvoraca novog konvertora.Jedna od praktičnih primena je da se tanak sloj metamaterijala postavi na plafon, sobe čime bi preusmerio i povratio izgubljeni vaj-faj signal, koji bi inače bio neiskorišćen. Druga aplikacija uključuje povećanje energetske efikasnosti bežičnih uređaja, čija primopredaja signala postaje sve slabija što se više koriste.

Uspešno punjenje mobilnihMetamaterijal koji sakuplja energiju ima veliki potencijal da jednog dana od njega budu izrađeni mobilni telefoni, tvrde naučnici. To bi dozvolilo bežično punjenje baterije telefona kada god on nije u upotrebi, i to tako što bi baterija preko metamaterijala skupljala energiju od telefonskog signala od okolnih tornjeva.- Naš rad je demonstrirao prost i jeftin pristup sakupljanju različitih tipova energije. Lepota ovog dizajna je u tome što su njegovi osnovni delovi samoodrživi i moguće ih je unapređivati. Prosto možete da dodate još blokova od materijala i tako povećate količinu prikupljanja energije - rekao je Kamer, profesor s Univerziteta Djuk.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track