SATELIT PADA NA ZEMLJU: Još se ne zna mesto udara!

Letelica veličine putničkog džipa

SATELIT PADA NA ZEMLJU: Još se ne zna mesto udara!

Tech -
Procene kažu da će do Zemlje, posle sagorevanja u atmosferi, stići oko 200 kilograma materijala rasutog na više desetina delova

VAŠINGTON - Satelit koji pripada Evropskoj svemirskoj agenciji pašće na zemlju u noći između nedelje i ponedeljka, ali naučnici još ne mogu da procene gde će ostaci koji stignu do zemlje da udare.

Kako navode američki mediji, satelit je veličine putničkog džipa, ali procene kažu da će do zemlje, posle sagorevanja u atmosferi, stići oko 200 kilograma materijala rasutog na više desetina delova.

Satelit pripada misiji GOCE i poslednje četiri godine je služio za merenje zemljinog gravitacionog polja.

Stručnjaci smatraju da će ostaci satelita najverovatnije pasti u okean, ali nema precizne potvrde da će se to tako i dogoditi.

Foks Njuz navodi da bi, u slučaju da padne na teritoriju SAD i ošteti deo nečije privatne imovine kao što je automobil ili kuća, vlasnik mogao da traži naknadu od federalnih vlasti Amerike.

"Vlada je odgovorna za naknadu štete i ako možete da dokažete da je deo satelita uništio vaš auto, može da tražite odštetu", smatra Marša Smit, predsednica Grupe iz Virdžinije za istraživanje tehnologije i svemira.

Prema Konvenciji UN o odgovornosti za štetu nastalu od objekata iz svemira, koju je raitifikovalo 88 država, onaj ko je oštećen ima pravo na punu naknadu štete.

Taj dokument ističe da je za naknadu štete odgovorna država iz koje je lansiran satelit ili letelica, što je u ovom slučaju Rusija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track