UMETNIK NA STRUJU: Nemac napravio robota koji crta!

Mašina stvara neobične žvrljotine na papiru

UMETNIK NA STRUJU: Nemac napravio robota koji crta!

Tech -
Inovacija „Robo faber“ crta šta mu padne na pamet i nikad ne ponavlja rad koji je nastao ranije. Derfelt: Crteži su kvalitetni i interesantni čak i kad ne znate priču o njima

LOS ANĐELES - Mašine postale kreativci.Nemac Matijas Derfelt, koji trenutno živi u Los Anđelesu u SAD, napravio je malu mašinu „Robo fabera“, autonomnog robota koji crta šta mu „padne na pamet“ i nikada ne ponavlja nijedan rad koji je nastao ranije.Originalni softver- Nedavno sam uložio mnogo truda i napisao jedinstveni kompjuterski softver koji generiše crteže nalik onima koje ručno crtam. Stvaranje robota koji će da koristi olovku i ove crteže da prebaci u fizički svet bio je sledeći logičan korak - rekao je Derfelt, tvorac čudne naprave.Kad je aktivan i postavljen na papir, „Robo faber“ počinje da pravi čudne oblike na papiru, stvarajući tako unikatne crteže koji se nikad ne ponavljaju. Matijas, koji je završio Univerzitet Kalifornija u Los Anđelesu i Akademiju lepih umetnosti u Kijelu, programirao je mašinu s polunasumičnim algoritmom koji navodi stvaranje svake skice.Svi napravljeni crteži predstavljaju deo umetničkog projekta „Mehanički delovi“, koje će Nemac uskoro predstaviti.GenijalnostRobota koji crta pokreće diferencijalni pogon, što znači da ima dva motora s napajanjem na jednosmernu struku i na njima se nalaze enkoderi koji napravi pomažu da prati svoj položaj, kao i da crta precizne linije. Svaki nasumični crtež treba da izgleda kao da je proizveden s namerom, kao da robot razmišlja o svakom sledećem koraku koji će da napravi. Velika je prednost što je malo mehaničko čudo u stanju da povuče potpuno pravu liniju i savršene isečke kružnice, ali su crteži ipak namerno neprecizni i blago aljkavi.Neki od nastalih crteža izgledaju kao besmislene škrabotine, dok drugi izgledaju potpuno smisleno, i upravo to robota čini genijalnim, kaže Derfelt. Ceo projekat može da se prati na internetu.- Reakcija publike bila je veoma pozitivna. Smatram da ti crteži imaju određeni kvalitet koji ih čini interesantnim, čak i ako ne znate čitavu priču o njima, niti da ih je stvorio robot - kazao je Matijas Derfelt.

Mehanički umetnik... „Robo faber“
Mehanički umetnik... „Robo faber“

Tvorac robota... Matijas Derfelt
Tvorac robota... Matijas Derfelt

Nasumično nastala licaPre nego što je napravio „Robo Fabera“, robota koji pravi unikatne crteže, Nemac Matijas Derfelt radio je na projektu u kojem je još jednom spojio svoju ljubav prema umetnosti sa strašću prema tehnologiji. Tom prilikom stvorio je kompjuterski algoritam koji je u stanju da stvori čitav niz nasumično generisanih lica. Umetnik se nada da će uspešno nastaviti da ispituje način na koji bi roboti i mašine mogli da stvaraju umetnička dela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track