Najnovije vesti

NOVO OTKRIĆE: Velike mačke su iz Azije?!

Drevna lobanja pronađena na Tibetu

NOVO OTKRIĆE: Velike mačke su iz Azije?!

Tech
Naučnici su zaključili da su potekle iz centralne ili severne Azije pre 16 miliona godina, a hranili su se ovcama

LOS ANĐELES - Drevna lobanja pronađena na Tibetu pokazuje da velike mačke poreklo vode iz centralne Azije, a ne Afrike kao što se do sada verovalo, kažu paleontolozi.

Fosil star od 4,1 do 5,95 miliona godina je najstariji ostatak velike mačke ikada pronađen. U Tanzaniji je otkriven deo zuba star oko 3,8 miliona godina.

"To ukazuje da velike mačke imaju dublje evolutivno poreklo nego što se ranije verovalo", rekao je vođa studije Džek Ceng sa Univerziteta Južna Kalifornija.

Velike mačke ili "Pantherinae", piše AFP, su tigrovi, lavovi, leopardi, snežni leopardi i jaguari.

O njihovoj evoluciji žestoko se debatovalo, naročito zbog skromnih fosilnih ostataka koji bi mogli da presude.

Ceng je sa kolegama paleontolozima lobanju pronašao 2010. u udaljenom regionu između Tibeta i Pakistana. Lobanja je bila skrivena među drugim kostima koje je najverovatnije nanela reka.

Posle tri godine anatomskih poređenja sa drugim fosilima i DNK analiza kako bi se napravilo porodično stablo, tim je bio ubeđen da je lobanja pripadala odvojenoj vrsti. Među modernim velikim mačkama, najbliži joj je snežni leopard.

Otkriće navodi na zaključak da su "Pantherinae" potekle iz centralne ili severne Azije pre 16 miliona godina. Živele su u planinama i hranile se izvanrednim vrstama poput tibetanske plave ovce.

Mačke su potom prešle u jugoistočnu Aziju, gde su se razvile u leoparde, tigrove, snežne leoparde, a u kasnijim seobama preko kontinenta evoluirale su i u jaguare i lavove.

Raskol sa vrstom "Felinae", grupom koju čine kuguari, risevi i domaće mačke, desio se pre šest miliona godina.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...