Fotografija Saturna koja ostavlja bez daha!
Foto: Rojters

Snimila svemirska sonda Kasini

Fotografija Saturna koja ostavlja bez daha!

Tech -
NASA napominje da fotografije nisu snimljene najmodernijim fotoaparatom, budući da je u trenutku slanja u svemir, 1994. godine, sonda bila opremljena uređajima čija je tehnologija, u međuvremenu, zastarela

NJUJORK - NASA je objavila spektakularnu fotografiju Saturna koju je 19. jula snimila svemirska sonda Kasini.

Orbiter Kasini, lansiran 1997. i postavljen u orbitu oko Saturna 2004. radi njegovog proučavanja, već nam je 2006. poslao fantastičan panoramski snimak planete.

Predstavljajući fotografiju, NASA je saopštila da je reč o "mozaičkom prikazu Saturnovog sistema", sastavljenom od 141 pojedinačne fotografije širokog ugla, snimljene u trenutku kada se sunce nalazi iza prstenova

.S leva na desno, fotografija pokriva ne manje od 651.591 kilometra.Na najnovijem snimku sonde Kasini mogu se vodeti Saturnovi prstenovi, Zemlja i njen solarni sistem, kao nekoliko drugih planeta poput Marsa i Venere.

"Kasinijeve slike nas podsećaju koliko je naša planeta zapravo sićušna u svemiru", navela je naučnica Linda Spilker, saradnica na projektu Kasini.

NASA napominje da fotografije nisu snimljene najmodernijim fotoaparatom, budući da je u trenutku slanja u svemir, 1994. godine, sonda bila opremljena uređajima čija je tehnologija, u međuvremenu, zastarela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track