VIJETNAM: Soala, redak sisar, snimljen posle 15 godina!

POSLEDNJI PUT PRIMEĆEN 1998

VIJETNAM: Soala, redak sisar, snimljen posle 15 godina!

Tech -
Sisar nalik antilopi snimljen je u septembru u šumi u centralnim delovima Vijetnama dok je prolazila kroz gusto rastinje

HANOJ - Saola, jedna od najređih i najugroženijih sisara na Zemlji, koja nije viđena 15 godina, snimljena je u šumama Vijetnama, saopštila je danas Svetska organizacija za očuvanje ugroženih životinjskih vrsta (WWF).

Snimak je načinjen u septembru u šumi u centralnim delovima Vijetnama dok je saola, sisar nalik antilopi, prolazila kroz gusto rastinje.

Direktor WWF u Vijetnamu Van Ngok Tin je izjavio da je ovo "zapanjujuće otkriće koje ponovo budi nadu u oporavak te vrste".

Ovaj sisar otkriven je u zabačenim planinskim oblastima u blizini Laosa 1992. godine, kada su predstavnici WWF i vijetnamske agencije za kontrolu šuma otkrili u kući jednog lovca lobanju životinje s neobičnim rogovima. Kasnije se ispostavilo da je to prvi veliki sisar otkriven u nauci za više od 50 godina.

Dve saole su uhvaćene u centralnim delovima Vijetnama 1993. godine, ali su uginule posle nekoliko meseci. Poslednji put saola je u divljini primećena 1998. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track