Izvršni predsednik kompanije "Gugla": Cenzure neće biti za 10 godina!
Foto: Vikipedija

Predavanje na Univerzitetu Džon Hopkins

Izvršni predsednik kompanije "Gugla": Cenzure neće biti za 10 godina!

Tech -
Prvo, pokušaju da vas blokiraju. Drugo, pokušaju da se infiltriraju. Treće, vi pobeđujete. Smatram da to tako funkcioniše zato što se centar moći menja, rekao je Erik Šmit

Izvršni predsednik kompanije "Gugl" Erik Šmit izjavio je da bi cenzura širom sveta mogla da nestane za deset godina, a da će bolja enkripcija podataka onemogućiti vladama da špijuniraju građane.Šmit je na predavanju na Univerzitetu Džon Hopkins rekao da će ograničavanje slobode govora u Kini i ostalim zemljama biti prevaziđeno kada se svi povežu na internet i kada se postigne bolja zaštita komunikacija."Prvo, pokušaju da vas blokiraju. Drugo, pokušaju da se infiltriraju. Treće, vi pobeđujete. Smatram da to tako funkcioniše zato što se centar moći menja. Verujem da postoji stvarna šansa da eliminišemo cenzuru za jednu deceniju", rekao je predsednik "Gugla".

Šmit odavno kritikuje ograničavanje slobode izražavanja i pristupa internetu širom sveta. On je ranije ove godine posetio Severnu Koreju kako bi promovisao ove ciljeve. "Jasno je da nismo uspeli. Ali pokušaćemo ponovo. Nismo dobili poziv da se vratimo", rekao je Šmit o svom privatnom putovanju, koje je u to vreme kritikovao Stejt department jer je usledilo neposredno posle severnokorejskog raketnog testa.

On je rekao da cilj Severne Koreje za sada nije demokratija nego povezivanje njenih građana sa ostatkom svijeta. "Ako možemo da se povežemo do određene mere, mislim da će zemlja početi da se otvara i da shvata druge sisteme", dodao je Šmit, koji je bio direktor "Gugla" do 2011. godine.On je ranije rekao da je elektronska špijunaža koju vrši američka Agencija za nacionalnu bezbjednost /NSA/, ako se dokaže, nečuvena i potencijalno ilegalna.

U izveštajima se navodi da je NSA koristila i "Guglove" servere za svoje potrebe.

"Rešenje za državnu špijunažu jeste da sve zaštitimo enkripcijom", rekao je Šmit.On je priznao da se enkripcija može probiti, ali da bi dovoljno dugačke šifre koje se često menjaju to znatno otežale.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track