KONAČNO POBEDA NAUKE: Napiješ se, a ne boli te glava!

Napravili „alkoholno“ piće koje ne izaziva mamurluk

KONAČNO POBEDA NAUKE: Napiješ se, a ne boli te glava!

Tech -
Gotovo je s glavoboljom, vrtoglavicom, mučninom i ostalim užasnim posledicama preterivanja u kapljici, tvrdi Dejvid Nat. Da bi dokazao delotvornost izuma, Nat je napravio eksperiment na sebi: napio se, popio pilulu i posle 10 minuta bio trezan

LONDON - Živeli!Svi ljubitelji alkoholnih pića na svetu već slave profesora Dejvida Nata, koji tvrdi da će istrebiti mamurluk.PijanstvoNaime, ovaj engleski naučnik napravio je piće koje izaziva isto osećanje koje uzrokuje konzumiranje alkoholnih pića, a čiji efekat može da se „isključi“ jednom pilulom. Profesor Nat, stručnjak za lekove koji utiču na funkcionisanje mozga, eksperimentisao je s laboratorijski napravljenim supstancama koje simuliraju učinak alkohola na neurone i izumeo je pilulu pomoću koje ćemo jednostavno moći da „isključimo“ otrove koji se šire našim telom posle vesele večeri.Ovako funkcioniše Natov izum: popijete čašu sintetičke tečnosti sa osobinama alkohola i osećate se kao posle nekoliko čaša piva (stimulišu se isti regioni mozga koji proizvode osećaj sreće u stanju pijanstva). Zatim, kad ste umorni od pijanstva, progutate „otrežnjujuću pilulu“, koja vas odmah trezni, i to bez ikakvih posledica u vidu glavobolje, mučnine ili vrtoglavice. Što je najbitnije, ova zamena za alkohol bila bi potpuno neškodljiva po zdravlje (jetru, pre svega).Uticaj- Opijanje bez posledica napravilo bi revoluciju u zdravstvu. A sve je nadohvat ruke modernoj neurologiji - kaže profesor Nat s Londonskog imperijalnog koledža, koji je ceo život proveo lečeći alkoholičare.Da bi dokazao delotvornost svog izuma, Nat je napravio eksperiment na sebi. Posle ispijanja svoje čudotvorne supstance u roku od nekoliko minuta bio je mrtav pijan, što je potrajalo skoro sat i po, a deset minuta posle uzimanja „čarobne pilule“ držao je predavanje studentima.- Supstance s kojima eksperimentišem kopiraju način na koji alkohol utiče na jednu supstancu u mozgu, gama amino-buturičnu kiselinu (GABA), koja „smiruje“ mozak. Alkohol smiruje one koji ga piju imitirajući i pojačavajući funkciju GABA - kaže Nat.Inače, Nat je poznat po tome što je 2009. smenjen s mesta glavnog savetnika za narkotike u vladi Britanije, pošto je izjavio da su ekstazi i LSD manje štetni od alkohola i cigareta.

Zbunio kolege... Dejvid Nat
Zbunio kolege... Dejvid Nat

KritikaNIJE POTREBANMnogi naučnici kritikuju izum profesora Dejvida Nata i smatraju da svetu nije potreban ovaj „zdravi alkohol“ jer nisu poznate posledice koja stvarno ima na ljudski organizam i da li je sprečio mamurluk pojedinca, ali će uticati na „mamurluk generacija“. Osim toga, veruju da ako ljudi ne budu osećali štetne posledice alkohola, samo će piti više i neće biti nikakvih ograničenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track