NEVEROVATNO: Pronađeno  smrtonosno oružje glinenih vojnika!

Tajna vojske prvog kineskog cara

NEVEROVATNO: Pronađeno smrtonosno oružje glinenih vojnika!

Tech -
Kada su rekonstruisani samostreli, utvrđeno je da je ovo oružje vojnika od terakote bilo 20 vekova ispred drugih naprava tog doba
1 / 4

PEKING - Zagrobni ratnici.U grobnici prvog kineskog cara Ćin Ši Huanga pronađeno je 8.000 glinenih vojnika u prostoru koji je veći nego što se ranije verovalo. Novim otkrićem potvrđeno je da je oružje iz grobnice, za razliku od vojnika, ne samo pravo već i da je decenijama naprednije od ostalog oružja iz tog perioda pre 2.200 godina.NapredniRatnici iz Sjena, kako ih još nazivaju po gradu u Kini u kojem su pronađeni, bili su smrtonosne vojne formacije sa naprednim borbenim sredstvima kojima su pustošili sve što se pred njima nađe. Detaljno istraživanje sprovedeno na grobnici koja je otkrivena još 1974. pokazalo je da tamo pronađeni samostreli i drugo oružje nisu replike, već najpreciznije smrtonosne alatke tog vremena.Naučnici su na osnovu novootkrivenih informacija konstruisali identične strele i samostrele koje su 200 godina pre nove ere koristili kineski ratnici i pokazali da je samo jedan hitac bio dovoljan da se probije ratnički oklop iz tog perioda.- Samostreli su bili dva milenijuma ispred svog vremena - rekao je istoričar Majk Louds, ekspert za drevno oružje.ŠarenoU dokumentarcu „Nove tajne glinenih ratnika“ britanskog Kanala 4 otkrivaju se poslednja saznanja o vojsci od terakote, kao i više od 2.000 godina starih ratnika koje predstavljaju. Nemački istraživači tvrde da su figure vojnika, napravljene u punoj veličini, bile obojene u jarke boje, poput crvene, roze, zelene i plave, što su u emisiji umetnici pokušali što vernije da rekonstruišu.- Kada su iskopani, u zemljištu oko figura otkriveni su tragovi različitih pigmenata. Naučnici su pokušavali da procene da li je reč o bojama koje su sintetički proizvedene pre 2.000 godina, ili su korišćene prirodne, zemljane boje - kaže Bil Lok, jedan od izvršnih producenata dokumentarca.

Glineni ratniciŠTITE CARAOd otkrića grobnica 1974. pronađeno je čak 8.000 glinenih vojnika u prirodnoj veličini, zajedno sa 130 kočija, koje vuku 520 konja, kao i 150 tih životinja koje su deo konjice. Statue vojnika visoke su 182 do 195 centimetara, a teške oko 180 kilograma. Veruje se da je glinena armija napravljena kako bi u zagrobnom životu štitila prvog cara ujedinjene Kine Ćin Ši Huanga i služila mu. Veliki deo figura uništila je rivalska armija svega pet godina nakon što je car umro, u svojoj 49. godini. Oni su izazvali požar koji je uništio drvene strukture u kojima su glineni ratnici bili smešteni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track