ČOVEK MAŠINA: On je prvi pravi kiborg

Tehnologija

ČOVEK MAŠINA: On je prvi pravi kiborg

Tech -
Napredak Nil Harbison prva je osoba koja se za pasoš slikala s elektronskim dodatkom

LONDON - Pravo iz budućnosti.Britanac Nil Harbison prva je osoba na svetu koju je vlada zvanično prepoznala kao kiborga - tehnološki unapređenog čoveka. Britanske vlasti su mu dozvolile da se na fotografiji za pasoš slika sa svojim elektronskim dodacima koji pretvaraju boje u zvuke, što Englezu, koji je inače daltonista, pruža sasvim novi uvid u stvarnost.PoremećajHarbison je rođen s poremećajem koji se naziva ahromatopsija, zahvaljujući kojem svet vidi samo u nijansama sive. Zahvaljujući napravi ajborg (Eyeborg), sad ima iskustvo sveta kakvo niko do sada nije imao.- Svaka boja ima specifičnu frekvenciju koju čujem zahvaljujući ajborgu. Infracrvena boja je najdublji zvuk, dok je ultraljubičasta najviši. Frekvencije putuju do kosti mog temena, a odatle se prenose do unutrašnjeg uha, koje registruje različite zvučne talase. Tri sata su mi potrebna da se napunim kablom koji zadnjim delom svoje glave povežem sa strujom, i onda mogu da funkcionišem tri ili četiri dana - kaže Harbison, čiji je cilj da jednog dana napravu snabdeva energijom svog tela.Dobio pasošČinjenica da je sa čudnom spravom fotografisan za pasoš pokazuje prihvatanje vlasti da je Nil zapravo kiborg. Ukoliko bi neko pokušao da mu skine ajborg s lica, bio bi tretiran kao da je pokušao da mu pokida deo lica. Inače, Harbison je osnovao Kiborg fondaciju da bi drugim građanima nalik sebi pomogao da se izbore za svoja prava.

Čudan doživljaj... Aparat boje pretvara u zvuke
Čudan doživljaj... Aparat boje pretvara u zvuke

Dodatak... Nova vizija sveta
Dodatak... Nova vizija sveta

ČinjenicePOZNATI KIBORZI- Kevin Vorik - postao jedan od prvih kiborga kad je u sebe instalirao čip kojim kontroliše mnoge elektronske naprave- Džens Nauman - prva osoba na svetu koja vidi zahvaljujući elektronskom oku- Džesi Salivan - jedan od prvih ljudi koji su dobili bioničke ruke- Džeri Jalava - pretvorio je svoj prst u USB

DiskriminacijaDA LI SMO SPREMNI ZA KIBORGEKanađanin Stiv Men, koga nazivaju ocem nosivih kompjutera, napadnut je prošle godine u „Mekdonaldsu“ u Parizu. On je u restoran došao s porodicom, noseći na oku napravu koju naziva didžital aj glas, kad ga je osoblje napalo pokušavajući da ukloni njegov tehnološki dodatak. Men je zatim nasilno izbačen iz čuvenog lanca brze hrane, a malo posle toga dokumentacija koju je napravio svojim digitalnim okom uništena je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track