VELIKI BRAT: Vidimo baš sve što radite

SAD lansirale novi špijunski satelit

VELIKI BRAT: Vidimo baš sve što radite

Tech -
Posmatraju Satelit je najsavremeniji radarski uređaj koji snima Zemlju bez obzira na vremenske uslove i doba dana; Ispod novog logotipa ispisano je „Ništa nije van našeg domašaja“

LOS ANĐELES - Ne baš suptilna poruka.Američka Nacionalna kancelarija za nadzor (NRO) lansirala je u svemir najnoviji špijunski satelit. Iako su mnoge zemlje ljute na SAD zbog špijuniranja, to ih nije sprečilo da pošalju u orbitu ovaj satelit, a pritom na njega stave novi logo NRO - džinovskog oktopoda koji pipcima obuhvata celu planetu, a ispod njega piše: „Ništa nije van našeg domašaja“.Uspešno lansiranjeSatelit je u orbitu odnela raketa „Atlas V“. Raketa je s površine do stratosfere letela brzinom zvuka i bilo joj je potrebno svega nekoliko minuta da napusti donje delove atmosfere.NRO nije izneo u javnost detalje o satelitu, ali nije krio novi logo, za koji mnogi veruju da nije baš prikladan u vreme afera sa špijuniranjem. Iako NRO nije objavio podatke o ovom satelitu, stručnjaci koji prate rad te agencije veruju da će se on pridružiti floti letelica s radarima sposobnim da prikupljaju podatke sa Zemlje bez obzira na oblake, vremenske uslove i doba dana.Prema podacima koje je u javnost izneo Edvard Snouden, radarski sateliti nazvani su „Topaz“ i zamenili su raniju generaciju satelita za nadzor. Ukoliko su ti podaci tačni, postoje još dva satelita iz te serije i oni će uskoro biti lansirani.Serija „Topaz“Serija „Topaz“ naručena je od kompanije „Boing“ 1999. godine, kada je za projekat data milijarda dolara. Do 2005. cena razvoja nove serije satelita dostigla je 10 milijardi. Prema ranije objavljenim planovima, kompanija je trebalo da napravi manje satelite koji su sposobni da prikupljaju podatke u svakom trenutku.Ted Molcan, kanadski astrofizičar, kaže da je siguran da je ovo satelit iz serije „Topaz“.- Najnoviji teret poslat u orbitu pomoći će da testiramo i ispitamo najnovije tehnologije za praćenje krhotina iz svemira, raketni pogon, vremenske uslove, komunikacijsku opremu, obradu podataka i korišćenje komercijalnih komponenti - saopšteno je Alijanse za lansiranje. Osim najnovijeg satelita, u svemir su poslati i mini-sateliti, koji umesto raketnog pogona koriste radijaciju Sunca.

Provokacija... Novi logo uzburkao duhove
Provokacija... Novi logo uzburkao duhove

AnalitičariNOVI SIMBOL NIJE PRIKLADANAnalitičar Kristofer Sogojan kaže da novi logo sa oktopodom koji obuhvata Zemlju nije prikladan u vreme velike afere sa špijuniranjem.- Oktopod je prilagodljivo i veoma inteligentno stvorenje, a poruka govori da nema mesta na kojem se neprijatelji mogu sakriti - kaže Sogojan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track