OBRAČUN: Istok pobedio zapad na robolimpijada!

U americi održano takmičenje robota za nagradu od dva miliona dolara

OBRAČUN: Istok pobedio zapad na robolimpijada!

Tech -
Testovi pokazali da Japanci i dalje prave najbolje inteligentne mašine, kao i da impresivna spoljašnjost ne znači da je robot sposoban za sve teške i komplikovane zadatke

MAJAMI - Ovo je zanimljivije od Lige šampiona i boksa zajedno!Najbolji dosad napravljeni roboti upustili su se tokom vikenda u obračun za nagradu od dva miliona dolara, koji organizuje DARPA, deo američkog sekretarijata odbrane.DueliPrvi dueli robota organizovani su još u junu, a sad je bio drugi krug takmičenja, dok će finale biti održano tek krajem sledeće godine.Obračun je bio veoma zahtevan, a timovi inženjera koji stoje iza inteligentnih mašina prate ih tokom testova pokretljivosti, manipulacije, shvatanja prostora oko sebe... Na poslednjim testovima, zakazanim za sledeću godinu, roboti će morati da pokažu da mogu da se snađu u najtežim uslovima i bez timova inženjera pored sebe.PobednikNa takmičenju tokom vikenda sve zadatke najbolje je ispunio japanski dvonogi robot koji je napravio tim SCHAFT. Drugo mesto pripalo je firmi sa Floride IHMC Robotics, dok je na trećem mestu tim Tartan Rescue sa Univerziteta Karnegi Melon.DRC HUBORobot Hubo dolazi iz Južne Koreje, visok je 1,55 m, težak samo 55 kilograma, a ima raspon ruku od skoro dva metra. „Fokusirali smo se na stvarne probleme, ne na imaginarne. Preferiramo praktičan pristup stvarima, a jednostavni algoritmi čine robota robustnim“, napisali su članovi tima iz Daejona, koji su pravili Huboa.

THORInženjeri sa Virdžinija teka napravili su Tora, robota visokog 178 centimetara i teškog 65 kilograma. Sposoban je da se kreće na dve noge i probija kroz najrazličitije terene, uključujući i one zatrpane ruševinama. Veoma je autonoman, mada spor.

ATLASNaučnici sa Floride napravili su impresivnog robota Atlasa, koji se tokom testova kretao preko najtežeg terena, a njegovo ponašanje tokom prolaska kroz vrata i dok se peo uz stepenice oduševili su čak i njegove inženjere, koji nisu bili uvereni u uspeh pre početka takmičenja.

SCHAFTJapanski tim napravio je robota visokog 1,48 metara i teškog 95 kilograma, za čiju osnovu je koristio već postojeći hardver i softver razvijen za HRP-2 robote. Ova mašina ima dve noge i u stanju je da se kreće po najrazličitijem terenu. Programiran je za prepoznavanje ljudi, pronalaženje i spasavanje.

Poraz ValkireIako se od nje očekivalo najviše, mašina nazvana Valkira, osmišljena u laboratorijama NASA, na ovom takmičenju nije osvojila nijedan bod. To je dokaz da impresivan hardver mora da prati i odličan softver da bi se postigli pravi rezultati.

CHIMPRobot nazvan CHIMP težak je 181 kilogram, ali težina ga ne sprečava da bude veoma pokretljiv. Iako ima dve noge, pa može da se kreće kao čovek, ima i gusenice, zahvaljujući kojima može da ide po negostoljubivom terenu velikom brzinom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track