Rezervoar vode otkrili ispod leda Grenlanda!

Pijaća voda pronađena ispod ledenog pokrivača

Rezervoar vode otkrili ispod leda Grenlanda!

Tech -
Naučnici još ne znaju da li je tečnost povezana sa sistemom i odlazi u okean ili je izolovana

LONDON - Skriveni rezervoar.Rezervoar slatke pijaće vode veličine Irske otkriven je ispod ledenog pokrivača Grenlanda, objavili su naučnici. Ovo otkriće može da pruži važne informacije o rastu nivoa svetskih okeana i mora.Zbunjeni- Ovo otkriće nas je iznenadilo. Umesto vode koja se krije u vazdušnim džepovima između stena, voda je sakrivena u vazdušnim džepovima između leda i ostala je u tečnom stanju na sličan način na koji sok ostaje u tečnom stanju iako je led oko njega - rekao je prof. Rik Forster sa Univerziteta u Juti.Međutim, ni on ni njegove kolege nemaju odgovore na mnoga pitanja. Oni ne znaju da li se voda kreće i, ako se kreće, kuda i kojom brzinom.- Ne znamo šta se dešava s tom vodom. Da li je povezana sa sistemom mora i odlazi u okean ili je izolovana i ponaša se kao odvojeni rezervoar - to bi tek trebalo da otkrijemo. Ovo je novi sistem kakav dosad jednostavno nije viđen - kaže prof. Forster.IstraživanjePrema grubim procenama, u rezervoaru ispod leda veličine 70.000 kvadratnih kilometara nalazi se 140 milijardi tona vode, što je ekvivalentno godišnjem rastu nivoa mora od 0,4 milimetra ili polovini vode koja s Grenlanda oteče svake godine u mora.Forster dodaje da je potrebno mnogo bolje istražiti ceo sistem da bi se moglo predvideti da li će i koliko porasti nivo mora, čemu je u poslednjih 100 godina znatno doprinelo topljenje grenlandskog ledenog pokrivača.Naučnici su otkrili znatne količine vode od otopljenog leda u delimično čvrstom sloju snega koji čini gornji nivo glečera. Oni su u proleće 2011. prokopali dublje u taj prhki sloj snega i na njihovo iznenađenje našli vodu iako je temperatura vazduha iznosila čak minus 15 stepeni. S obzirom na to da je to bilo mnogo pre početka leta, tim naučnika je zaključio da ta voda opstaje u tečnom stanju i tokom zime na Grenlandu.

Test... Ispitivanja počela 2011.
Test... Ispitivanja počela 2011.

ČudoSLATKA VODA ISPOD OKEANANaučnici australijskog Nacionalnog istraživačkog centra za podzemne vode i edukaciju (NCGRT) nedavno su otkrili ogromne rezerve slatke vode ispod dna okeana. U tim rezervoarima ima pola miliona kilometara kubnih neslane vode. Radi se o rezervoaru slatke vode u kojem se nalazi 100 puta više slatke vode od ukupne količine koja je iz podzemnih izvora eksploatisana još od 1900. godine.

TajneNAJVEĆI KANJON NA SVETUIstraživači su se nedavno takođe iznenadili na Grenlandu, najvećem ostrvu na svetu, kada su ispod debelog ledenog pokrivača otkrili najveći kanjon na svetu, najmanje 800 kilometara dugačak i na nekim mestima najmanje 800 metara dubok. Kanjon, koji je izdubila ogromna reka pre nego što je led okovao Grenland, otkrili su, i to sasvim slučajno, naučnici koji su su pomoću radara pravili mapu ostrva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track