REVOLUCIONARNI PODUHVATI: Napustili smo Sunčev sistem i dobili jetru iz laboratorije!

Predstavljamo vam pet najznačajnijih naučnih uspeha u 2013. godini

REVOLUCIONARNI PODUHVATI: Napustili smo Sunčev sistem i dobili jetru iz laboratorije!

Tech -
Od brojnih otkrića koja su obeležila ovu godinu najbitnija su kloniranje embrionskih ćelija, stvaranje jetre i hvatanje neutrina

BEOGRAD - Podvizi.Naučnici širom sveta bili su veoma marljivi u 2013. - otkrivene su mnoge tajne svemira, u laboratoriji su uzgojene ljudske matične ćelije, uhvaćeni neutrini, napravljeni su bioničko uvo, veštački zub, osmišljeni novi tretmani za neke od najtežih bolesti poput raka i side, tehnologija 3D štampe je drastično napredovala, usavršeni su automobili koji sami voze... Kurir vam predstavlja pet najvećih i najznačajnijih naučnih otkrića 2013. godine.Uzgojene ćelije jetreBioinženjeri sa Instituta tehnologije u Masačusetsu uspeli su da u laboratoriji stvore funkcionalne ćelije jetre, pa su sigurni da će uskoro moći da naprave i ceo ljudski organ. Doktor Sangita Batija objasnila je da jetra može da se regeneriše ako se odseče jedan njen deo, ali samo dok je u telu, dok tu sposobnost gubi kada je van tela. Ipak, oni su uspeli da naprave ćelije jetre koje se regenerišu, i ne samo da mogu da održe normalnu funkciju i u laboratorijskim posudama već mogu i da se razmnožavaju. Ovo otkriće moglo bi da pomogne ljudima koji pate od hroničnih oboljenja jetre, a kojih na svetu ima više od 500 miliona. Sličan poduhvat napravila je i grupa japanskih naučnika.

Uspela da stvori jetru u laboratoriji... Sangita Batija
Uspela da stvori jetru u laboratoriji... Sangita Batija

Proboj 3D štampeIako su trodimenzionalni štampači napravljeni još osamdesetih godina, u 2013. godini 3D štampa je drastično napredovala. Tako je ove godine prvi put ovaj štampač korišćen za proizvodnju pištolja, čokolade, parčeta pice (u šta je američka agencija NASA uložila 125.000 dolara)... To znači da ovi štampači mogu da promene budućnost i smanje klasne razlike na svetu. Tim naučnika uspeo je čak i da odštampa model ljudske glave. Ipak, možda najveći uspeh u radu sa 3D printerima je štampanje jetre. Naučnici iz američke kompanije „Organovo“ uspeli su da pomoću 3D štampe proizvedu ljudsku jetru, koja je uspešno obavljala funkciju ovog organa čak 40 dana.

Korak do kloniranja ljudiNaučnici sa Univerziteta zdravlja i nauke u Oregonu uspeli su da kloniraju ljudske embrionske ćelije, i to koristeći istu tehniku kojom je klonirana i ovca Doli 1996. godine. Tim Šuhrata Mitalipova uspeo je da uzme ćelije jezgra kože, u kojima se nalazi DNK, usadi ih u jajne ćelije, iz kojih je uklonjen genetski materijal, a zatim su dobili embrionske ćelije, koje su daljom deobom postale matične ćelije. Te ćelije mogu da postanu nervne ćelije, ćelije jetre ili srca.

Klonirao ljudske ćelije... Šuhrat Mitalipov
Klonirao ljudske ćelije... Šuhrat Mitalipov

Druga „božja čestica“Naučnici iz opservatorije neutrina „Ledena kocka“ na Antarktiku objavili su da su uhvatili neutrine iz dalekog svemira, čestice za koje se često govorilo da nikad ne mogu biti zaustavljene. Mnogi istraživači veruju da je ovo jedno od najvećih naučnih otkrića u poslednjoj deceniji, a neki čak kažu da je počelo novo doba astronomije - astronomija neutrina. Fizičari su decenijama pokušavali da uđu u trag izvoru kosmičkih zraka, koji u jednom nukleusu atoma sadrže energiju metka ispaljenog iz puške. Zasad se misli da se kosmički zraci rađaju iz objekata kao što su supernove ili crne rupe, ali gotovo im je nemoguće ući u trag. Na nesreću, broj uhvaćenih neutrina (ukupno 28) suviše je mali da bi se saznalo bilo šta o poreklu ovih čestica.

Uhvatili neutrine... Opservatorija „Ledena kocka“
Uhvatili neutrine... Opservatorija „Ledena kocka“

Međuzvezdani prostorAmerička sonda „Vojadžer 1“ konačno je napustila Sunčev sistem. Ova letelica lansirana 5. septembra 1977. godine uspela je da prođe kroz veoma misterioznu zonu, koju su naučnici opisali kao „hodnik sa otvorenim vratima“, i napusti naš solarni sistem. Možda je za ovaj poduhvat bilo potrebno skoro 36 godina, ali je uspeh nesporan jer nijedan drugi predmet koji je napravila ljudska ruka nije otišao tako daleko. To je posebno fascinantno ako se zna da nam sonda šalje podatke o svemu što snimi tokom tog puta. Zanimljivo je da ova sonda nosi zlatnu fonografsku ploču sa pozdravima Zemljana na čak 55 jezika, među kojima je i srpsko-hrvatski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track