TOP 10: Uređaji koji su promenili svet u 2013!

Gedžeti bez kojih milioni korisnika širom planete više ne mogu da zamisle svakodnevicu

TOP 10: Uređaji koji su promenili svet u 2013!

Tech -
Američki magazin Tajm sastavio listu aparata koji su se pojavili prethodne godine i preuzeli dominaciju na tržištu

iPad Mini i iPad AirCena: 299 i 499 dolara1.Kompanija „Apple“ lansirala je spoj snažnog i prenosivog tableta - iPad Air veličine 9,7 inča. Iako manji od svojih prethodnika, brzina nešto manjeg iPad Mini tableta od 7,9 inča i te kako parira brzini procesora svog većeg rođaka. On obuhvata Retina displej, a gotovo da ima identične funkcije i životni vek baterije od 10 sati kao i iPad Air. Inače, oba uređaja na raspolaganju imaju 475.000 aplikacija.

Microsoft Xbox One

Cena: 500 dolara2.Xbox One, najnovija konzola kompanije „Microsoft“, otišla je korak dalje od jednostavnog igranja igrica. Ona omogućava video-razgovor putem programa Skype, moguće ju je spojiti s kablovskom ili satelitskom televizijom, a sve to uz Windows 8 operativni sistem, što uređaj čini više nalik računaru nego konzoli. Najinteresantnija funkcija je ugrađeni senzor Kinect, koji prepoznaje reči i lica korisnika, a njime se upravlja pokretima tela.

Nokia Lumia 1020

Cena: 600 dolara3.Svaki moderni mobilni telefon u sebi ima integrisanu kameru, ali Nokia Lumia 1020 je prvi aparat za koji može da se kaže da je kamera koja ima telefon. Veći nego inače, njen senzor beleži video-snimke i fotografije u neverovatnoj rezoluciji od 41 megapiksela i omogućava kvalitetno zumiranje, koje sliku neće pretvoriti u zrnastu noćnu moru korisnika. Zabeleženi sadržaj mora da se prebaci na računar putem USB kabla, ali je to vredno truda.

Nest Protect

Cena: 130 dolara4.Američka kompanija „Nest Labs“ pretvara obične kućne uređaje u tehnološka čuda. Nakon velikog uspeha sa Web-savvy tač skrin termostatom, kompanija je u 2013. proizvela Nest Protect - detektor dima i ugljen-monoksida. Umesto da se oglasi piskavim i iritantnim zvukom koji je teško isključiti, novi detektor korisnike precizno obaveštava o vrsti problema mirnim ženskim glasom. Ukoliko kojim slučajem Nest Protect greškom prepozna paru od kuvanja kao pretnju, može se isključiti jednostavnim mahanjem ruke.

Pebble Smartwatch

Cena: 150 dolara5.Pebble Smartwatch je uređaj koji se nosi oko zgloba ruke i ima funkciju satelita za mobilne telefone tako što njime, a putem Bluetootha, prosleđuje poruke i druge notifikacije, koje zatim prikazuje na svom efikasnom displeju E Ink. Sat je napravljen tako da bilo koji programer može da razvije novu funkciju, od video-igara do praćenja fitnes programa.

Amazon Kindle Fire HDX

Cena: Od 239 do 379 dolara6.Treća generacija tableta Kindle Fire kompanije „Amazon“ napravljena je tako da omogućava jednostavnije obuhvatanje što šireg sadržaja čuvenog „Amazona“, koji putem interneta prodaje filmove, muziku, knjige, igre i drugo.Funkcija Mayday pruža mogućnost da se direktno kontaktira s tehničkom podrškom - radnikom kompanije Amazon.

Apple iPhone 5s

Cena: 200 dolara7.Dosadašnji modeli iPhona kojima je na kraju dodavana oznaka „s“ nisu bili veliki hit među korisnicima sve dok se prošle godine nije pojavio model iPhone 5s. On obuhvata dve najbolje funkcije smartfona kompanije „Apple“, a uostalom i bilo kog drugog proizvođača mobilnih telefona. Reč je o senzoru Touch ID, koji prepoznaje otisak prsta korisnika, čime dozvoljava bezbedno otključavanje naprave. Takođe, na kameri se nalazi dupli LED blic, zahvaljujući kojem je moguće prilagoditi priliv svetlosti tokom fotografisanja.

Oculs Rift Development Kit

Cena: 300 dolara8.Oculus Rift je trenutno namenjen samo onima koji razvijaju programe, ali onog momenta kad korisnik na glavu stavi šlem za virtuelnu realnost i uđe u ograničeni prostor za upravljanje, može da doživi iskustvo koje podseća na naučnu fantastiku. Naime, reč je o napravi koja programe i igrice sa PC i Android uređaja pretvara u virtuelni, trodimenzionalni svet, a koji stvara do sada neviđenu iluziju. Planirano je da Rift uđe u masovnu proizvodnju ove godine, kad će zauvek promeniti svet video-igara.

Leap Motion Conroller

Cena: 80 dolara9.Uređaj koji je veličine standardne USB fleš memorije u stanju je da PC i Mac računare pretvori u najzanimljivije uređaje u kući. Leap Motion Controller omogućava igranje igrica, čitanje časopisa i mnoge druge stvari, a sve to jednostavnim pokretom ruke kroz vazduh. Naprava je u stanju čak i da detektuje ugao pod kojim se šake nalaze, kao i da prebroji koliko prstiju osoba drži u vazduhu. Nova tehnologija počela je da se integriše i u laptop računare, počevši sa računarom Envz17 Leap Motion SE kompanije HP.

Google Chromecast

Cena: 35 dolara10.Umesto ambicioznog, ali ipak neuspešnog uređaja Google TV, Google Chromecast veličine palca radi samo jednu stvar, i to na najjednostavniji način. On se s televizorom samo poveže putem HDMI ulaza, koji imaju svi televizori novije generacije, što omogućava da se svi snimci i drugi sadržaji s računara, tableta ili mobilnih telefona kontrolišu na velikom ekranu, i to bez ikakvih kablova. Mnoge kompanije pravile su slične uređaje, ali je „Google“ prvi koji je to izveo do kraja i po izuzetno pristupačnoj ceni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track