ISTREBLJENJE: Nestanak grabljivica ruši balans u prirodi!

Svet ugrožen zbog gubitka predatora

ISTREBLJENJE: Nestanak grabljivica ruši balans u prirodi!

Tech -
U najvećoj opasnosti su lavovi, vukovi, tigrovi, risovi, divlji psi, a to može dovesti do uništenja biljnog sveta u mnogim delovima sveta

VAŠINGTON - Zdravo za gotovo.Mnoge vrste velikih predatora su pred istrebljenjem, što će imati ozbiljne ekološke posledice, upozoravaju naučnici. Čak 75 odsto svih velikih mesoždera je u opadanju, a među najugroženijim su vuci, divlji psi, risovi, medvedi i lavovi.ZabrinjavajućeAutor ispitivanja Amerikanac Vilijam Ripl upozorava da su promena okruženja i gubitak stanovišta uzročnici sve manjeg broja grabljivica, čije postojanje uzimamo zdravo za gotovo. U izveštaju piše da 17 od 30 različitih vrsta predatora živi na duplo manjem području nego što je to ranije bio slučaj.- Globalno, gubimo velike mesojede. Mnogi od njih su ugroženi, a njihova rasprostranjenost je u opadanju. Velikom broju vrsta preti istrebljenje, i to kako lokalno tako i u čitavom svetu - rekao je Ripl i dodao da su rezultati novog ispitivanja ironični jer tek sad otkrivamo koliko je njihovo postojanje bitno za okruženje.Ugroženi predatori, iako mnogim životinjama zadaju muke, ipak imaju ključnu ulogu u eko-sistemu. Gubitak velikih mesoždera, među kojima su i afrički lavovi i leopardi, evroazijski risovi, kuguari i sivi vukovi, dingoi i morske vidre, izaziva bujanje vrsta kojima se oni hrane, što narušava prirodni balans.Na primer, smanjenje broja vukova i jaguara izazvaće bujanje biljojeda, poput jelena i losa, čime se ugrožava vegetacija, stanovište ptica i drugih sitnih sisara. Područja prenastanjena biljojedima postaju opustošena, što za rezultat ima eroziju zemljišta i mnoge druge ekološke promene.Kriv je čovekČak ni okeani nisu imuni na istrebljenje grabljivica i posledice toga. Sve manji broj mnogih vrsta, od morskih vidri pa sve do orki, za posledicu ima izumiranje algi s morskog dna zbog porasta populacije morskih ježeva.- Ljudska tolerancija ovih vrsta izuzetno je bitna tema, kojoj se ne posvećuje dovoljno vremena. Mi kažemo da životinje imaju pravo postojanja, ali nam one takođe pružaju ekonomske i ekološke usluge koje cenimo jer su u našem interesu - kaže Ripl.

UgroženiSTOČARI TRUJU LAVOVEU zapadnoj Africi ostalo je svega 406 jedinki lavova, od kojih je manje od 250 sposobno za parenje, pokazalo je istraživanje. Životinje su pred istrebljenjem, a njihovo prirodno stanovište smanjilo se na svega 49.000 kvadratnih kilometara, što je 1,1 odsto njihove istorijske teritorije. Samo u Ugandi populacija lavova u proteklih 10 godina smanjila se za čak 30 odsto, najvećim delom zbog trovanja, koje su obavljali lokalni stočari, ili drugim intervencijama ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track