Od ove drevne ribe svi smo mi nastali!

Pronađen predak svih životinja s udovima

Od ove drevne ribe svi smo mi nastali!

Tech -
Tiktaalik roseae ime je životinje koja je živela pre 375 miliona godina. Naučnici tvrde da je to prva riba koja je umesto peraja razvila noge

ČIKAGO - Ovo nam je svima čukunčukunaskurđel!Riboliko stvorenje zvano Tiktaalik roseae, koje je pre 375 miliona godina plivalo po rekama tada znatno mlađe Zemlje, prva je životinja kojoj su se umesto peraja pojavile noge, otkrili su naučnici dok su izučavali njegove nove fosilne ostatke.Nova teorijaOvaj predak svega što hoda, trči, leti i skače razvio je zadnje udove iz svojih zadnjih peraja, i to dok je bio rečna životinja, pokazalo je istraživanje karlice i karličnih peraja na fosilu koji su izučavali naučnici s Univerziteta Čikaga. Ovo je novo otkriće i suprotno je uvreženoj pretpostavci da su drevne ribe razvile noge tek kad su izašle na kopno.- Prethodne teorije, zasnovane na do tada dostupnim podacima, tvrdile su da se promena dogodila tako što se s „pogona na četiri peraja“ prešlo na „pogon na četiri noge“ na kopnu. Međutim, izgleda da se ova promena desila u vodi i da su prvo evoluirala samo zadnja peraja - kaže Nil Šubin, profesor anatomije na Univerzitetu Čikaga.Evolucija perajaPrvi ostaci Tiktaalika otkriveni su u Kanadi pre 10 godina i on se od tada smatra najboljim dokazom o vezi riba i kopnenih četvoronožaca. Tiktaalik je bio prilično velika riba (dugačka i do dva metra), sa okruglastim perajima i masivnom, širokom glavom punom oštrih zuba.Lovio je u plitkim vodama, uglavnom u rekama, imao je peraja, škrge i krljušti, ali i odlike koje nisu karakteristične za ribe, kao što su pokretan vrat, robustan grudni koš i primitivna pluća. Njegova prednja peraja imala su varijantu ramena, laktova i zglobova, što mu je omogućavalo da se pridržava i kreće i na suvom. Sve ovo znalo se iz izučavanja fosila pronađenog 2004. Bolji fosilA onda, deset godina kasnije, pronađen je kompletniji fosil. Čim su ugledali ostatke karlice tog drevnog bića, naučnici su znali da su naišli na veliku stvar. Karlica je bila evolutivno daleko od prednjeg dela tela Tiktaalika i bila je sličnija karlicama ranih kopnenih četvoronožaca nego riba. Po veličini je bila skoro ista kao rameni pojas, što je takođe karakteristika kopnenih četvoronožaca. Takođe, oblik zglobova i kostiju dokazuje da je zadnji par nogu/peraja bio prilagođen kretanju na kopnu.- Ovo je neverovatna karlica, pogotovo zglob kuka, koji se mnogo razlikuje od svega što smo dosad videli kod linije koja vodi do kičmenjaka s udovima - kaže Šubin.

Sa fosilom pretka... Nil Šubin
Sa fosilom pretka... Nil Šubin

Afrička plućašica SLIČNO KRETANJE- Logično je što je Tiktaalik zadnji par nogu/peraja koristio za plivanje, ali je mogao i da hoda pomoću njih. Na isti način se po dnu vode danas kreće afrička plućašica - rekao je Nil Šubin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track