PAZITE ŠTA PIŠETE: Fejsbuk čuva i ono što ne objavite!
Foto: Kurir

Šokantno okriće

PAZITE ŠTA PIŠETE: Fejsbuk čuva i ono što ne objavite!

Tech -
Politika i uslovi korišćenja Fejsbuka ne govore ništa o podacima koje ne objavimo, pa ostaje nejasno zašto ih Fejsbuk sakuplja i kako ih koristi

Opcija "auto-cenzura” je jedna od kontroverznih opcija Fejsbuka koja je slabo poznata, ali postoji.

Verovatno vam se desilo da napišete status, ubacite potpis ispod neke fotke, prokomentarišete nešto, pa se onda u poslednjem momentu predomislite i pre objave izbrišete svoju misao.Momenat u kojem se vi predomišljate Fejsbuk brzo iskoristi da zapamti sve što ste vi ukucali.

Ta tehnologija slična GMail Draft opciji, s tom razlikom što GMail čini da nam pomogne pamteći neposlate poruke, dok s druge strane korisnici od Fejsbuka ne očekuju da pamti neobjavljene misli.

Više se o ovom problemu priča od kada su dvojica bivših zaposlenih iznela informacije da je preko pet miliona neobjavljenih statusa i drugih sadržaja sakupljeno samo na engleskom govorom području tokom nekog vremena.

Fejsbuk za ovo koristi poseban kod koji do vas stiže preko pregledača Interneta. Kod analizira sve što kucate u bilo kojem prozoru i informacije šalje nazad Fejsbuku u metadata obliku.

S druge strane politika i uslovi korišćenja Fejsbuka ne govore ništa o podacima koje ne objavimo, pa ostaje nejasno zašto ih Fejsbuk sakuplja i kako ih koristi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track