Šta je 500 miliona Kineza radilo u Vajomingu?
Foto: Shutterstock

Svi preusmereni na jedan server

Šta je 500 miliona Kineza radilo u Vajomingu?

Tech -
Pojedini stručnjaci smatraju da su kineske vlasti verovatno htele da kontrolišu sav saobraćaj koji ide preko IP adresa u Vajominigu i da tako spreče ljude da zaobiđu "Veliki vatreni zid" Kine i cenzuru, ali da su nešto pogrešili i da su sav saobraćaj usmerili na jedno mesto

ČAJEN - Podaci govore da u Kini ima 500 miliona korisnika interneta. U utorak, skoro tri četvrtine od ovog broja imalo je velike probleme da otvori bilo koji URL. Sama po sebi ova informacija ne bi bila ništa posebna, ali stvari postaju mnogo zanimljivije kada se "otkrije" gde je taj sav kineski internet saobraćaj bio redirektovan.

Po izvorima The New York Times-a, saobraćaj 75% različitih kineskih DNS servera bio je usmeren na gradić Čajen u saveznoj državi Vajoming. Američkoj saveznoj državi.

Oko 15.15h po lokalnom vremenu u utorak, internet saobraćaj iz cele Kine – uključujući i velike sajtove kao što je npr. Sina Weibo – usmeravan je na DNS adresu servera u Vajomingu, GreatFire.org, sajta koji nadgleda internet cenzuru u Kini. Problem se proširio i na ostale velike kineske sajtove, a u jednom trenutku to se odrazilo i na celokupan internet saobraćaj.

DNS greška je otkrivena posle 25 minuta, ali pošto je DNS keširanje takvo kakvo jeste, mnogi korisnici nisu mogli na internet skoro osam sati.

I, šta se desilo? Zašto je saobraćaj usmeravan i zašto je Vajoming bio "meta"?

Veliki deo saobraćaja redirektovan je na Sophidea Inc., samo jednu od više stotina kompanija koje su registrovane na skromnu dvospratnu zgradu u Čajenu. Rojters je u svom istraživanju došao do zaključka da je kompanija koja je registrovala sve te manje kompanije - "Wyoming Corporate Services" - nešto kao "malo Kajmansko ostrvo" za ovu vrstu posla.

WCS o svom poslovanju ne želi da priča bez sudskog naloga.

Razlozi zašto je došlo do redirekcije kineskog interneta nisu poznati. Kineski mediji spekulišu da je to sve bio deo "sajber napada", ali stručnjaci za sigurnost podataka smatraju da je pre došlo do ljudske greške u "Velikom vatrenom zidu (firewall)" Kine.

Neke od redirektovanih adresa pripadaju Dynamic Internet Technology, a ta firma je poznata po FreeGate-u, koji Kinezima pomaže da zaobiđu restrikcije koje je uveo "Great Firewall".

Po načinu na koji se desilo ovo DNS trovanje, GreatFire.org smatra da su kineske vlasti verovatno htele da kontrolišu sav saobraćaj koji ide preko IP adresa u Vajominigu i da tako spreče ljude da zaobiđu Firewall i cenzuru, ali da su nešto pogrešili i da su sav saobraćaj usmerili na jedno mesto. Ovo može da bude istina ako se uzme u obzir brzina kojom je ovaj problem rešen.

U stvarnom životu verovatno nikada nećemo saznati zašto je 500 miliona Kineza surfovalo netom preko servera u jednoj maloj zgradi u Vajomingu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track