Robot pleše valcer, pa osvaja svemir!

Robonaut 2 spreman za Misiju u orbiti

Robot pleše valcer, pa osvaja svemir!

Tech -
Inteligentna mašina plesom pokazala da je sposobna i za najsloženije zadatke na Međunarodnoj svemirskoj stanici

VAŠINGTON - Astronauti mogu u penziju.NASA je objavila snimak Robonauta 2, novog robota batlera, kako igra uz numeru „Na lepom plavom Dunavu“ Johana Štrausa. Iako mehanički pomoćnik astronauta na Međunarodnoj svemirskoj stanici i dalje čeka da mu dostave noge koje će koristiti u svemiru, na snimku možemo videti kakvu će mobilnost imati u situacijama s nula gravitacije.

Isproban

Robonaut 2 je humanoidni automaton, napravljen da pomogne astronautima tako što će preuzeti neke njihove dužnosti unutar i izvan svemirske stanice. Već je jedna R2 jedinica, sačinjena samo od torza s rukama i kamerom na glavi, poslata u svemir tokom poslednjeg lansiranja svemirskog šatla „Diskaveri“ 2011. Međutim, zbog nedostatka mobilnosti, broj robotovih funkcija je ograničen.

Preuzima poslove

Očekuje se da će s novim nogama, koje treba da budu dostavljene tokom ove godine, automaton biti u stanju da obavlja širok spektar dužnosti unutar i izvan MSS. Ovo je bitno jer bi preuzimanjem tih poslova ljudski deo posade bio u mogućnosti da se bavi važnijim poslom, poput naučnog istraživanja.

Na snimku se može videti i kako će Robonautove noge izgledati. Ispružene, noge će biti duge 2,7 metara i, umesto jednog kolena, imaće više zglobova, što kod igranja valcera daje malo jezivu notu. Umesto stopala, R2 ima posebna oruđa, „krajne efektore“, uz čiju pomoć može da se kreće izvan stanice.

(S. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track