SAN DIJEGO - Voće je spas.Supstanca otkrivena u voću i povrću, među kojim su jagode i krastavac, sprečava gubitak pamćenja kod miševa koji boluju od Alchajmerove bolesti, tvrde naučnici sa instituta Salk u San Dijegu.- Već ranije je dokazano da fisetin može da poboljša memoriju kod normalnih životinja, ali sada smo prvi put to uspeli da dokažemo i na životinjama koje imaju veliku mogućnost da dobiju Alchajmerovu bolest - rekla je Pamela Mejer, član tima sa instituta Salk.Pre više od jedne decenije Mejerova je otkrila da fisetin štiti nervne ćelije u mozgu od starenja. Ona i njene kolege od tada ispituju uticaj tog hemijskog jedinjenja na mozak. Nedavno su otkrili da fisetin aktivira ćelijske puteve zaslužne za pamćenje.- Kad smo to shvatili, pretpostavili smo da može imati značajnu ulogu u lečenju Alchajmerove bolesti - kaže Mejerova.Ona dodaje da bi fisetin mogao da pomogne i ljudima. (A. I.)
ČINJENICEO fisetinuSupstance fisetin najviše ima u:- jagodama- krastavcu- jabukama- grožđu- pravim voćnim sokovima- vinu- crnom luku