SRPSKI INDIJANA DŽONS: Spavao sa zvečarkama kako bi iskopao skelete dinosaurusa
Foto: Fejsbuk

Okružen raznim životinjama

SRPSKI INDIJANA DŽONS: Spavao sa zvečarkama kako bi iskopao skelete dinosaurusa

Tech -
Srđan Filipović Fila upustio se u neobičnu avanturu koja ga je proslavila i zbog koje je zasluženo dobio nadimak "Indijana Džons"

Enterijerista iz Svilajnca proveo je nekoliko nedelja u pustinji Vajominga u SAD, okružen raznim divljim životinjama, kako bi iskopao kosti dinosaurusa. Kosti su izložene u Prirodnjačkom centru u Svilajncu. Međutim, centar i dalje čeka prve posetioce, jer zbog besparice još uvek nije otvoren.

Srđan Filipović Fila upustio se u neobičnu avanturu koja ga je proslavila i zbog koje je zasluženo dobio nadimak "Indijana Džons". Pre nego što je krenuo na put, radio je na projektu izgradnje vulkana u Prirodnjačkom centru u Svilajncu. Zahvaljujući svom dvadesetogodišnjem iskustvu u uređenju enterijera, Srđan je dobio poziv od lokalne samouprave grada da osmisli dizajn za uređenje dino-parka sa vulkanom."Vulkan simulira lavu i dim. Ono što je zanimljivo jeste da će posetioci moći da uđu u vulkan gde je smeštena učionica i tamo će naučiti zanimljive stvari o geologiji i vulkanologiji. Vulkan je pravljen u saradnji sa dekanom Rudarsko-geološkog fakulteta, Vladicom Cvetkovićem", kaže Srđan Filipović.

Pored vulkana, napravio je i praistorijsku pećinu koja će biti suvenirnica i u kojoj će se održavati interaktivne radionice. Na ogradi oko centra Filipović je izradio murale koji prikazuju istoriju planete zemlje.Srđanovo umeće u vajanju i osmišljavanju enterijera nije ostavilo ravnodušnim ni holandskog modelara dinosaurusa Arta Valena, koji ga je prilikom posete Centru pozvao da zajedno učestvuju u projektima za svetske muzeje. Saradnja i prijateljstvo, koje se u međuvremenu rodilo između njih, donelo je Filipoviću put u pustinju Amerike."Otišli smo u pustinju Vajominga kao članovi švajcarske ekspedicije, koja je iskopavala skelete. Ekspediciju je vodio naučnik Kirbi Siber, koga zanimaju kompletni skeleti i geološko poreklo nalazišta. Tamo smo proveli 20 dana, spavali smo u šatorima i strepeli da nas u toku noći ne napadnu zvečarke, škorpioni, kojoti i ostale divlje životinje. I pored toga, to je iskustvo koje nikada neću zaboraviti", priča Filipović.

U pustinji su iskopali kosti diplodokusa, biljojeda iz doba Jure, koji je dugačak 20 metara i star više od 150 miliona godina. Pored toga, pronašao je još zanimljivih delova ovih izumrlih stvorenja.

"Butne kosti diplodokusa bile su u veoma lošem stanju, tako da moraju da se dopune delovi koji nestaju. Pronašao sam i iskopao zub strašnog alosaurusa, mesoždera, takođe iz doba Jure, koji je tu sigurno izgubio zub u borbi sa biljojedima. Kosti su iz Amerike donete u našu radionicu, gde pravimo mentalnu konstrukciju koja će nositi skelet", opisuje svoje avanture Filipović.Kao jedini srpski predstavnik u švajcarskoj ekspediciji, Srđan je svojim radom sa najboljim svetskim stručnjacima omogućio posetiocima Centra da saznaju kako su izgledali i zvučali dinosaurusi i kako radi vulkan. Pored toga, posetioci mogu da vide kako je nastala planeta Zemlja, minerale i stene od kojih je izgrađena, da upoznaju biljke i životinje Srbije i još puno toga. Srpski "park iz doba Jure", zdanje vredno pet miliona evra, prostire se na površini od 3.000 kvadrata.

Međutim, skeleti i ostala postavka u Centru još uvek čekaju svoje prve goste. Kako kažu u opštini Svilajnac, razlog za to je nedostatak novca. Još uvek se čeka na zvanični odgovor Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o odobravanju preostalih sredstava za završetak ovog projekta.

"Jedinica za upravljanje projektima koja je pri ministarstvu i nadležna je za ovaj projekat nije dala zvanični odgovor da li će se i kada pristupiti završetku radova i postavljanju preostalih izložbi", kažu u opštini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track