Najnovije vesti

REVOLUCIONARNO: Beograđanin tvorac bioničke ruke koja oseća dodir

Napredak

REVOLUCIONARNO: Beograđanin tvorac bioničke ruke koja oseća dodir

Tech
Doktor Staniša Raspopović iz Beograda, jedan je od stručnjaka tima koji je razvio prvu bioničku ruku koja pomoću senzora omogućava čoveku da oseća kad dodirne nešto

Doktor Staniša Raspopović učestvovao je u međunarodnom timu stručnjaka koji je razvio prvu bioničku ruku sa osećajem dodira. Koristeći kompjuterske algoritme, naučnici su uspeli da pretvore električne signale u impuls koji nervi mogu da protumače.

Naučnici su napravili bioničku ruku koja pomoću senzora omogućava čoveku da oseća kad dodirne nešto. Jedan od autora projekta je doktor Staniša Raspopović, iz Beograda, koji radi u švajcarskom Institutu za tehnologiju u Lozani i italijanskom Institutu za biorobotiku u Pizi.

Danac Denis Abo, koji je pristao da ga naučnici već dva puta operišu i više od mesec dana testiraju na njemu, kaže da je bilo neverovatan osećaj kada je nakon svega osetio da je dotakao nešto.

Denis je tokom testovao uspeo da opiše predmet koji drži dok su mu naučnici držali povez preko očiju.

Bilo je neverovatno uzbuđujuće kada se, nakon velikog broja sati testiranja, Denis okrenuo i rekao u neverici: 'Ovo je magično. Osećam da zatvaram nepostojeću ruku'“, ističe Raspopović.

Osim Raspopovića, za uspeh projekta zaslužni su i italijanski profesori Silvestro Mićere i Paolo Maria Rosini.

Ovo je prvi put da čovek kom je amputirana ruka oseća dodir istovremeno kada nešto dotakne“, istakao je Mićere.

http://www.youtube.com/watch?v=Vf8XAYVzETs

Naučni pomak i nije toliko prisutan u samoj veštačkoj ruci, već u elektronici i softveru za obradu podataka koji su omogućili senzorima da prenesu osećaj mozgu.

Koristeći kompjuterske algoritme, naučnici su uspeli da pretvore električne signale u impuls koji bi nervi mogli da protumače.

Fantastično dostignuće i sav napor vezan za njegov razvoj objavljeni su u časopisu Science Translational Medicine.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...