FUTURISTIČKI: Dronovi rešavaju gužve u saobraćaju
Foto: Kurir štampano

Bespilotne letelice protiv haosa na ulicama

FUTURISTIČKI: Dronovi rešavaju gužve u saobraćaju

Tech -
Savremena tehnologija Jedan od najvećih svetskih proizvođača automobila odlučio je da novo vozilo opremi kvadrikopterom za izviđanje terena
1 / 3 Foto: Kurir štampano

PARIZ - Budućnost je stigla.Kompanija „Reno“ predstavila je budućnost saobraćaja - automobil koji ima i sopstvenu bespilotnu letelicu za izviđanje gužvi u saobraćaju.Automobil nazvan „kvid“ na krovu će imati mali kvadrikopter, koji će u slučaju saobraćajnog kolapsa moći da otkrije gde su najveće gužve. Ta letelica, nazvana „leteći saputnik“, otkriće šta je razlog gužve i pomoći u pronalaženju najboljeg puta.Novi konceptDron bi trebalo da u realnom vremenu šalje snimak vozaču automobila, pa će i on moći da vidi šta je razlog gužvi. Letelica će biti kontrolisana pomoću tablet-računara u automobilu.U slučajevima vožnje van puteva, kvadrikopter će moći da otkriva prepreke na zemljanim putevima, ali i da snima okruženje tokom vožnje kao uspomenu na razne avanture.U „Renou“ kažu da će se „kvid“ naći na tržištu za dve godine. Novo vozilo izgleda skoro kao igračka. Dugačko je svega 3,6 metara, a u kabini ima mesta samo za dve osobe.Prema planovima, vozilo će imati turbo-motor od 1,2 litra, ali će verovatno postojati i opcija sa električnim motorom.„Kvid“ je predstavljen na Sajmu automobila u Delhiju.- Automobil ima zabavan dizajn, ali i neverovatnu tehnologiju. Zbog toga je planirano da ciljana publika budu mladi - saopšteno je iz „Renoa“.Kako je najavljeno iz kompanije, ideja je da cena ovog vozila na tržištu bude oko 5.000 evra. Ipak, kako kažu proizvođači, pitanje je da li će uspeti da naprave vozilo čija će cena biti tako niska.Motor od 1.200 kubikaIako je ideja da „kvid“ bude sposoban za vožnju van puteva, zasad je sigurno da će imati pogon na dva točka, mada inženjeri i dalje razmišljaju kako da motor od 1.200 kubnih centimetara iskoriste da naprave i pogon na sva četiri točka.Pored kvadrikoptera, automobil će imati i drugu opremu sa najsavršenijom i najmodernijom tehnologijom na tržištu.

Promena načina vožnje... „Kvidov“ pratilac će moći da otkriva zakrčenja na gradskim ulicama
Promena načina vožnje... „Kvidov“ pratilac će moći da otkriva zakrčenja na gradskim ulicama

SaputnikPROGRAMIRANI NAČINI RADABespilotna letelica nazvana „leteći saputnik“ nalazi se na krovu vozila. Kada se uključi, ona ima nekoliko unapred programiranih načina rada, koji koriste GPS, ali moguće ga je prebaciti i na manuelne kontrole.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track