OPREZ: 10 miliona aplikacija za android ima virus!

Stručnjaci Kaspersky Labsa upozoravaju

OPREZ: 10 miliona aplikacija za android ima virus!

Tech -
IT bezbednosna kompanija tvrdi da je u opticaju ogroman broj programa za smartfone koji mogu da pokradu lične informacije korisnika

BEOGRAD - Važna provera.Stručnjaci IT bezbednosne kompanije „Kaspersky Labs“ upozoravaju da trenutno cirkuliše više od 10 miliona aplikacija kompromitovanih virusima, koje bez dozvole korisnika mogu s njegovog Androida da šalju poruke i raspolažu njegovim privatnim informacijama. Virusi i zloćudni programi postaju sve veći problem u svetu mobilnih telefona, pogotovo zbog krađe informacija o finansijama.Problem je otvorenostTokom prošle godine postignut je veliki napredak u rešavanju bezbednosnih pretnji za mobilne naprave, ali od 2011. opasnost od zloćudnih programa malvera postala je veliki problem za korisnike Android uređaja. Prema najnovijim istraživanjima, otkriveno je više od 10 miliona aplikacija koje mogu da izazovu brojne probleme na smartfonima. Razlog što hakeri ciljaju uglavnom platformu Android jeste njihova politika otvorenih i posredničkih prodavnica aplikacija, za razliku od Apple iTunes radnje, koja proverava i kontroliše sve dostupne programe.Meta su finansije- Android privlači neverovatnih 98,05 odsto poznatog malvera, nijedan drugi operativni sistem nije toliko ugrožen - rečeno je u izveštaju „Kaspersky Labsa“.Prema navodima iz njega, sajber-kriminalci koriste i legitiman softver kako bi širili svoje viruse. Najčešći su programi koji su napravljeni da se domognu informacija o finansijama korisnika.

Sajber-kriminalNAJTRAŽENIJI BROJEVI RAČUNAU većini slučajeva zloćudni programi i virusi namenjeni su krađi privatnih informacija, pogotovo finansijske prirode. Takođe, često imaju zadatak da šalju masovne spem poruke. Poseban problem bila je mobilna verzija trojanca Carberp, koja je služila da krade akreditive korisnika pri komunikaciji s bankama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track