Najnovije vesti

ROBOT NE KUCA DVA PUTA: Umesto poštara u Dubaiju rade letelice!
Foto: REUTERS

Testiranje u toku

ROBOT NE KUCA DVA PUTA: Umesto poštara u Dubaiju rade letelice!

Tech
Reč je o bespilotnim letelicama sa četiri rotora ukupne veličine oko 45 centimetra
1 / 6 Foto: REUTERS

BEOGRAD - Ujedinjeni Arapski Emirati počeli su da testiraju sistem letelica koje bi njihovim građanima dostavljale službena dokumenta.

UAE testiraju kvadkoptere čija bi komercijalna primena trebalo da počne već za godinu dana. Reč je o bespilotnim letelicama sa četiri rotora ukupne veličine oko 45 centimetra, a primarna bi im svrha bila brza dostava. Vlasti u Emiratima planiraju da ove letelice koriste za što bržu dostavu službenih dokumenata, kao što su vozačke dozvole i lične karte, građanima.

Biće to prvi takav projekat u svetu, a letelice će biti opremljene sistemom za prepoznavanje otisaka prstiju i skeniranje oka primaoca tako dostavljenog paketa, kako bi se osigurala maksimalna sigurnost pošiljki. Sistem će se testirati u Dubaiju narednih šest meseci, a vlasti se nadaju da u celim Ujedinjenim Arapskim Emiratima ovaj način dostave zaživi u narednih godinu dana.

Za sada veliki problem predstavljaju visoke temperature u UAE koje bi mogle da stvore poteškoće robotima, dok bi i česte peščane oluje mogle bi uspore letelice.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...