VELIKO NAUČNO OTKRIĆE: Gen koji povezuje sivu masu i inteligenciju
Foto: Thinkstock

Istraživanje

VELIKO NAUČNO OTKRIĆE: Gen koji povezuje sivu masu i inteligenciju

Tech -
Analizirali više od 54.000 genetskih varijacija povezanih sa razvojem mozga i otkrili da, u proseku, tinejdžeri s određenom varijacijom gena imaju tanji sloj korteksa u levoj polovini mozga

Naučnici su otkrili gen koji povezuje inteligenciju i sivu moždanu masu, što bi moglo da pomogne u razumevanju i otkrivanju razloga zašto neki ljudi imaju teškoće pri učenju. Međunarodni tim stručnjaka analizirao je uzorke DNA i snimke mozga više od 1.500 zdravih 14-godišnjaka i dao im niz testova za verbalnu i neverbalnu inteligenciju, piše Rojters.

Stručnjaci su se fokusirali na cerebralni korteks, najdublji sloj mozga poznat kao siva masa koji je odgovoran za pamćenje, pažnju, percepciju, misli, jezik i svest. Potom su analizirali više od 54.000 genetskih varijacija povezanih sa razvojem mozga i otkrili da, u proseku, tinejdžeri s određenom varijacijom gena imaju tanji sloj korteksa u levoj polovini mozga. Ta je grupa dece postigla lošije rezultate na testovima inteligencije.

"Genetska varijacija koju smo otkrili povezana je s plastičnošću sinapsi, odnosno s time kako neuroni komuniciraju", rekla je Silvejn Dezrivers, voditeljka istraživanja na Institutu za psihijatriju londonskog Kraljevskog koledža.

"To bi moglo da nam pomogne da razumemo šta se na neuronskom nivou događa kod određenih intelektualnih teškoća gde je komunikacija neurona na neki način poremećena ".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track