ČUVAJTE SE: Ruski satelit koji danas pada na Zemlju!
Foto: Fonet

Upozorenje naučnika

ČUVAJTE SE: Ruski satelit koji danas pada na Zemlju!

Tech -
Veliki deo će sagoreti u atmosferi, ali parčići će bez sumnje stići do Zemlje. Male su šanse da ostaci satelita nanesu štetu ili povrede nekog, ali uvek moramo računati i na tu mogućnost, koja je veoma realna

"Kosmos-1220" lansiran je 1980. i trebalo je da služi kao vojni izviđački satelit za praćenje flote. Međutim, iste godine proglašen je nefunkcionalnim i danas bi trebalo ponovo da uđe u Zemljinu atmosferu. Naučnici očekuju da će pasti u Tihi okean, ali upozoravaju da bi zapravo mogao da sleti bilo gde.

"Od sedmog februara očekujemo da delovi satelita padnu na Zemlju 16. februara. Tačno vreme i lokacija zavisiće od spoljnih faktora", rekao je pukovnik Aleksej Zolotukin za rusku agenciju Rija novisti. Ako satelit sleti u Tihi okean, kao što je očekivano, neće predstavljati nikakvu pretnju, ali u slučaju da promeni kurs, moglo bi da dođe do katastrofe. Pre 36 godina, drugi "Kosmos" satelit sleteo je u nenaseljeni deo Kanade, a uklanjanje radioaktivnog otpada predstavljalo je dug i opasan proces. Još jedan "Kosmos" se 2009. sudario sa američkim telekomunikacionim satelitom, prilikom čega je na hiljade delića svemirskog otpada poletelo orbitom. Satelit "GOCE" Evropske svemirske agencije u novembru prošle godine se bezbedno spustio u okean. Tačne dimenzije satelita "Kosmos-1220", odnosno njegovih delova, nisu poznate.

"Veliki deo će sagoreti u atmosferi, ali parčići će bez sumnje stići do Zemlje. Male su šanse da ostaci satelita nanesu štetu ili povrede nekog, ali uvek moramo računati i na tu mogućnost, koja je veoma realna", rekao je Dejvid Ajčer, urednik magazina Astronomy.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track