UŽAS: Paneli najveće solarne centrale na svetu, prže pticama krila u letu

Preterali

UŽAS: Paneli najveće solarne centrale na svetu, prže pticama krila u letu

Tech -
Vazduh iznad elektrane zagreva se čak do 540 stepeni, što znači da ptice koje tuda lete prolaze kroz pravi "pakleni pojas". Tokom izgradnje, na desetine mrtvih ptica pronađeno je u blizini "Ivanpaha"

KALIFORNIJA - Sistem prikupljanja solarne energije "Ivanpah" pokrenut je u četvrtak u kalifornijskoj pustinji Mohave i predstavlja najveću elektranu te vrste na svetu. Može da proizvede dovoljno energije za napajanje 140.000 domova. Međutim, veliki problem su ptice kojima toplota prži krila svaki put kada lete iznad solarnih panela.

Kompleks vredan 2,2 milijarde dolara sastavljen je od 300.000 solarnih ploča koje prekrivaju blizu 13 kvadratnih kilometara i tri kule za prikupljanje svetlosti.

Vlasnici elektrane "NRG Energy", "Gugl" i "BrightSource Energy" našli su se na meti kritika aktivista za zaštitu životinja, nakon što su na internetu osvanule fotografije ptica oštećenih krila.

Vazduh iznad elektrane zagreva se čak do 540 stepeni, što znači da ptice koje tuda lete prolaze kroz pravi "pakleni pojas". Tokom izgradnje, na desetine mrtvih ptica pronađeno je u blizini "Ivanpaha".

Društva za zaštitu životinja pokušavaju da skrenu pažnju vlasti na pitanje da li je "čistija" energija vredna života divljih životinja. Oni su, takođe, istakli da je veliki broj kornjača i kojota ostao bez prirodnog staništa zbog izgradnje elektrane.

Trenutno je u toku dvogodišnja studija o uticaju "Ivanpaha" na ptice.

http://www.youtube.com/watch?v=ZBePUPbsSTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja