DRAMATIČNO: Topljenje leda na Arktiku odgovorno za promenu klime!

Mlazne struje drastično oslabile

DRAMATIČNO: Topljenje leda na Arktiku odgovorno za promenu klime!

Tech -
Usporavanje jakih vazdušnih struja dovelo do toga da oluje pogađaju teritorije na srednjim geografskim širinama, a na severu je toplo

ČIKAGO - Temperaturni haos.Glavni sistem koji određuje vreme u severnoj Evropi i Severnoj Americi se menja, tvrde naučnici. Istraživanje je pokazalo da takozvane mlazne struje sad imaju duže i krivudavije putanje, što dovodi do toga da vreme duže ostaje isto.Rastu temperatureTa promena verovatno je rezultat nedavnog zagrevanja Arktika, gde su temperature skočile dva ili tri puta brže nego na drugim delovima planete.- To pokazuje da se vremenski šabloni menjaju i ljudi primećuju da vreme nije kao što je bilo - rekla je profesor Dženifer Frensis sa Univerziteta Rutgers.Krivudanje mlazne struje dovelo je do jakih oluja u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, ali i neverovatno visokih temperatura u delovima Aljaske i Skandinavije.- Ovakva nevremena možemo da očekujemo sve češće - kaže Frensisova.Drastična promenaMlazne struje su brze vazdušne struje u atmosferi, koje delimično napajaju temperaturne razlike između Arktika i srednjih geografskih širina. Ako su razlike velike, struja ubrzava, a ako su male, one slabe i krivudaju. To dovodi do toga da delovi Amerike i Evrope, poput Aljaske i Skandinavije, imaju toplo vreme, dok nevreme pogađa neke južnije delove tih kontinenata.Zagrevanje- Arktik se zagreva već 15 godina. Naši podaci pokazuju da to drastično utiče na klimu - kaže profesor Dženifer Frensis.Profesor Mark Serez kaže da je ideja da otopljavanje na Severnom polu utiče na klimu u srednjim geografskim širinama relativno nova i da je nazvana „Deda Mrazova osveta“.- U osnovi, jako zagrevanje povezano je s topljenjem leda. Ako se ukloni taj poklopac, sva ta toplota odlazi u atmosferu - rekao je on.

Promena klime...Vazdušne struje podivljale
Promena klime...Vazdušne struje podivljale

ČINJENICEO mlaznoj struji- Mlazna struja je atmosfersko strujanje veoma velike brzine, koje duva oko cele Zemlje u smeru zapad-istok.- Nalazi se u tropopauzi (sloju između troposfere i stratosfere) na visini 10-15 km iznad Zemljine površine.- Postoje četiri mlazne struje koje stalno duvaju oko Zemlje (dve na severnoj Zemljinoj polulopti, a dve na južnoj).- Postižu brzine između 200 do 500 kilometara na sat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track