Patike koje se same šniraju!

Povratak u budućnost postaje realnost

Patike koje se same šniraju!

Tech -
Američka kompanija „Najki“ najavila da će 2015. pustiti u prodaju obuću koju je nosio Marti Makflaj, glavni junak kultnog filma

VAŠINGTON - Hit!Američka kompanija „Najki“ najavila je da će naredne godine u prodaju pustiti dugo očekivane patike s pertlama koje se automatski šniraju i zatežu. Ovo je proizvod koji javnost nestrpljivo iščekuje još od osamdesetih godina 20. veka, kad je junak filma „Povratak u budućnost 2“, čija je radnja smeštena upravo u 2015, imao baš takvu obuću neverovatnog izgleda i karakteristika.Podrška glumcuU filmu iz 1989. glavni junak Marti Makflaj, koga glumi Majkl Dž. Foks, u budućnosti nabavlja patike koje se automatski zatežu i prilagođavaju njegovim stopalima uz pomoć takozvanih moćnih pertli. Pre tri godine „Najki“ je na tržište izbacio 1.500 modela obuće sličnog dizajna, nazvane po junaku filmskog ostvarenja, „McFly‘s Nike MAG“, ali sa običnim pertlama. Nakon njihove rasprodaje na Ibeju ukupan profit od četiri miliona evra doniran je fondaciji za istraživanje Parkinsonove bolesti „Majkl Dž. Foks“.Prilagođavaju se noziMeđutim, sad će holivudska vizija u potpunosti postati stvarnost, odnosno nove patike će imati identično zakopčavanje koje je imao model mladog Makflaja. Inače, glasine o toj tehnologiji kruže već četiri godine, otkad je kompanija aplicirala za patent za patike s automatskim šniranjem.- Hoćemo li videti moćne pertle 2015? Na to pitanje odgovaram sa „da“! - rekao je Tinker Hatfild, dizajner novog modela.Saopšteno je da se sistem s automatskim šniranjem sastoji od skupa vezova koji mogu da se otvaraju i zatvaraju sami od sebe tako da se prilagođavaju obliku stopala i članka ili potrebama osobe koja ih nosi.

Patike će izaći baš u godini u kojoj se odvija radnja futurističkog filma iz 1989.
Patike će izaći baš u godini u kojoj se odvija radnja futurističkog filma iz 1989.

Inspiracija za otkrićaŽELE DA NAPRAVE I LETEĆI SKEJTFilmski serijal „Povratak u budućnost“ predstavlja izvor inspiracije mnogim pronalazačima, a verovatno najpopularnije tehnološko otkriće nadahnuto njime jeste leteći skejt - hoverboard. Vodeći se onim što videli na velikom platnu, istraživači iz Australije napravili su Baja Board, motorizovani skejtbord koji može da dostigne brzinu do 50 kilometara na čas. Kompanija iz Kalifornije izumela je Future Motion, samobalansirajući skejt s jednim točkom koji može da se okrene oko svoje ose za 360 stepeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track