ALO ALO: Brazil se povezuje s Evropom preko podmorskog kabla
Foto: Reuter

Posledice afere prisluškivanja

ALO ALO: Brazil se povezuje s Evropom preko podmorskog kabla

Tech -
Moramo da poštujemo privatnost, ljudska prava i suverenitet država. Ne želimo da preduzeća budu špijunirana, izjavila je Rusefova na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predstavnicima Evropske komisije i Evropskog saveta

BRISEL - Brazil i Evropska unija dogovorili su danas postavljanje podmorskog telekomunikacionog kabla koji će povezati Lisabon i brazilski grad Fortalezu, i tako smanjiti zavisnost Brazila od SAD nakon skandala u kom je Vašington špijunirao tu latinoameričku državu.

Na samitu u Briselu, brazilska predsednica Dilma Rusef je istakla da je projekat postavljanja kabla, vredan 185 miliona dolara, od ključnog značaja za garantovanje neutralnosti interneta, što naglašava želju Rusefove da zaštiti brazilski internet saobraćaj od američkih špijuna, javlja Rojters.

"Moramo da poštujemo privatnost, ljudska prava i suverenitet država. Ne želimo da preduzeća budu špijunirana", izjavila je Rusefova na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predstavnicima Evropske komisije i Evropskog saveta.

"Internet je jedna od najboljih stvari koje je čovek ikada izumeo, i zbog toga smo se složili da je potrebno garantovati neutralnost interneta, odnosno demokratsku zonu u kojoj možemo zaštiti slobodu izraza", istakla je Rusefova.

Brazilska predsednica je prošle godine odložila državnu posetu Vašingtonu, u znak protesta zbog američke špijanaže njenih imejlova i prisluškivanja telefonskih razgovora.

Za uspostavljanje telekomunikacionih veza sa Evropom, Brazil se oslanja na američke podmorske kablove, budući da je postojeći kabl između Evrope i Brazila zastareo i jedino se još koristi za prenos glasa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja