EPL NARUČIO: Vajar Dragan Radenović otkrio skulpturu Stiva Džobsa

Made in Srbija

EPL NARUČIO: Vajar Dragan Radenović otkrio skulpturu Stiva Džobsa

Tech -
U Ustanovi kulture Palilula otkriveno je spomen obeležje Džobsu, rad vajara Dragana Radenovića, po narudžbini centrale Epla iz Kupertina u SAD

BEOGRAD - U Beogradu je večeras otkriveno spomen obeležje i održano predavanje srpskih informatičara povodom 59 godina od rođenja Stiva Džobsa, osnivača američke kompanije "Epl kompjuters" (Aple Computers) i čoveka koji je promenio svetsku tehnološku scenu.

U Ustanovi kulture Palilula otkriveno je spomen obeležje Džobsu, rad vajara Dragana Radenovića, po narudžbini centrale Epla iz Kupertina u SAD.

Interesantno je da je Džobs usvojeno dete, a samo se zna da mu je majka Amerikanka švajcarskog porekla, a otac Sirijac iz grada Omsa, najverovatnije Jermenin - pravoslavni hrišćanin.

Zajedno sa suosnivačem Epla Stivenom Voznijakom doprineo je šrenju popularnosti personalnih računara u kasnim 70-im godinama prošlog veka, a već 1980. kompanija je izašla na berzu i tada je već vredela 1,8 milijardi dolara.

Džobsovo ime vezuje se za početke personalnih računara, na kojima je on stekao svetsku slavu, kako po stvaranju hardvera, tako i softvera.

Prekretnicom u postojanju kompanije Epl smatra se 2007. godina, kada je Džobs u San Francisku predstavio prvi prenosni muzički plejer sa komandama na dodir - Ajpod (i Pod) i revolucionarni mobini telefon Ajfon (IPhone), koji je prodat u milionima primeraka, što je kompaniji donelo veliki prestiž i profit.

Danas se Epl, čija tržišna vrednost na berzi premašuje 620 milijardi dolara, smatra najskupljom kompanijom u svetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track