NOVI UDARAC BITKOINU: Da li će preživeti virtuelna valuta

Sumnja

NOVI UDARAC BITKOINU: Da li će preživeti virtuelna valuta

Tech -
Jedna od najvećih menjačnica bitkoina na svetu, Mt. Gox iz Tokija danas je prestala da radi, što je izazvalo sumnje o održivosti

TOKIO - Jedna od najvećih menjačnica bitkoina na svetu, Mt. Gox, danas je prestala da radi čime je ta virtuelna valuta pretrpela još jedan veliki udarac. Više kompanija povezanih s bitkoinom saopštilo je danas da je Mt. Gox sa sedištem u Tokiju zatvoren pošto je pretrpeo katastrofalne gubitke. Na sajtu Mt. Goxa nalazi se poruka:

"U svetlu nedavnih novinskih izveštaja i potencijalnih posledica po opeacije MtGox-a i tržišta, odlučeno je da na neko vreme zatvorimo sve operacije kako bi zaštitili sajt i naše korisnike". Istaknute kompanije povezane s bitkoinima, poput Coinbase iz Sanfrancuska i BTC Ćina, poslale su poruku ohrabrenja u tu valutu navodeći da je krah Mt. Gox-a izolovani slučaj lošeg upravljanja.

"Kao i u svakoj novoj industriji, postoje loši učesnici koji treba da budu iskorenjeni i to je ono što smo danas videli", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Bitkoin je od stvaranja 2009. postao popularan među zaluđenicima za tehnologiju, internet libertarijancima i avanturistima među investitorima, pošto ta valuta omogućava neposredne transakcije, kupovinu dobara i usluga i razmenu novca bez banaka, kreditnih kartica i drugi trećih strana. Iz istog razloga su i kriminalci počeli da koriste bitkoine. Zbog komplikovane tehnologije, teško je ustanoviti koliko ljudi na svetu poseduje bitkoine, a ta valuta je počela da privlači pažnju mejnstrim medija pošto su i veliki prodavci počeli da primaju bitkoine.

U posao s bitkoinima su se upustili i spekulativni investitri posle čega je njegova vrednost poslednjih meseci počela značajno da oscilira. U decembru je dostignuta rekordna vrednost - jedan bitkoin je vredeo 1.200 dolara. Posle propasti Mt. Gox-a, ali i drugih probelma ove godine, bitkoin je danas pao na oko 470 dolara. Centralne banke širom sveta ne priznaju bitkoin kao legitiman oblik novca, a pad Mt. Goxa ne pomaže u nastojanju da se bitkoin prihvati kao regularno sredstvo plaćanja.

Profesor finanijskih tržišta s Đuk univerziteta, Kembel Harvi navodi da Mt. Gox ukazuje na drugu stranu decentralizovane valute koja nema pravni okvir. "Nema Federalnih rezervi ili Međunarodnog monetarnog fonda da spasu. Nema garancije depozita", rekao je on. Harvi je ocenio da ovo i ne znači kraj za bitkoin, već samo "Divljeg zapada" u trgovanju virtuelnom valutom, pošto se pojavljuju ozbiljni investitori koji mogu "podići kvalitet i poverenje".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track