ŠOKANTNO: Roboti će postati inteligentniji od ljudi

Najava iz „Gugla“ Budućnost je blizu

ŠOKANTNO: Roboti će postati inteligentniji od ljudi

Tech -
Rej Kurcvajl, novi direktor inženjeringa u „Guglu“, tvrdi da će mašine za 15 godina moći da flertuju, pričaju viceve i uče iz iskustva

LOS ANĐELES - Gotovi smo!Roboti će za samo 15 godina postati inteligentniji od ljudi, tvrdi Rej Kurcvajl, novi direktor inženjeringa u „Guglu“. Mašine će do 2029. godine doživeti takav razvoj, tvrdi on, da će moći da rade stvari koje su dosad bile povezivane samo sa ljudima, kao što su flertovanje, pričanje viceva i učenje iz iskustva.Rej Kurcvajl, inače, ima dobar renome kad je reč o predviđanju tehnoloških revolucija: on je čovek koji je predvideo razvoj interneta, kao i pobedu kompjutera nad svetskim šampionom u šahu.„Gugl“, koji je zaposlio šezdesetšestogodišnjeg Kurcvajla kao šefa odseka za veštačku inteligenciju, potrošio je milijarde dolara kupujući najveće robotičke kompanije na svetu, među kojima su „Dipmajnd“, britanska firma specijalizovana za istraživanje procesa učenja kod mašina, i „Boston dajnamiks“, koja proizvodi robote za vojsku SAD.- Moj projekat u „Guglu“ pretragu bazira na potpunom razumevanju onog što jezik zaista znači. Kad pišete članak, ne pravite samo interesantnu kolekciju reči, vi imate nešto da kažete. Želimo da kompjuteri čitaju sve na vebu, svaku stranu svake knjige, i da mogu da učestvuju u inteligentnom dijalogu sa korisnikom - kaže Kurcvajl u intervjuu za britanski Obzerver.Pored „Dipmajnda“ i „Boston dajnamiksa“, „Gugl“ je za 1,9 milijardi dolara kupio kompaniju „Nest labs“, koja se bavi proizvodnjom „pametnih“ termostata. Alarm „Nest labsa“ je već sad u stanju da priča sa vlasnicima i da im govori gde je u kući požar i šta je uzrok.

Vizionar... Kurcvajl
Vizionar... Kurcvajl

Predvideo budućnostVIZIONAR U „GUGLU“Rej Kurcvajl je postao poznat po svojoj teoriji „singularnosti“ momenta u kojem će kompjuteri i ljudi postati, suštinski, jedno biće. Početkom devedesetih Kurcvajl je predvideo da će kompjuter do kraja veka pobediti svetskog šampiona u šahu. Kompjuter „dip blu“ matirao je 1996. tadašnjeg prvaka sveta Garija Kasparova. Predvideo je i svetlu budućnost interneta dok je on još bio program koji su koristili na fakultetima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track