Najnovije vesti

EU uvodi jedinstveni punjač za mobilne telefone
Foto: Shutterstock

Evropski parlament podržao zakon

EU uvodi jedinstveni punjač za mobilne telefone

Tech
15:22h
Ovakav propis osmišljen je da bi se stvorili pogodniji uslovi za korisnike, ali i sprečilo stvaranje 51.000 tona elektronskog otpada godišnje

BRISEL- U Evropskoj uniji bi za tri godine trebalo da se uvede obavezni univerzalni punjač za mobilne telefone budući da je Evropski parlament danas podržao takav zakonski predlog.

Ovakav propis osmišljen je da bi se stvorili pogodniji uslovi za korisnike, ali i sprečilo stvaranje 51.000 tona elektronskog otpada godišnje, preneo je portal EurAktiv. "Novi propisi nam omogućavaju da koristimo jedinstveni punjač za mobilne telefone i slične uređaje. To je veoma dobra vest za sve građane i životnu sredinu", rekao je potpredsednik Evropske komisije Antonio Tajani. Komisija će imati zadatak da jasno propiše u čemu će se sastojati jedinstveni punjač i pod kakvim uslovima će biti obavezan. Ova izmena deo je sireg paketa za promenu propisa o radio opremi, koji je Komisija predložila 2012. godine.

U radio opremu spadaju između ostalog mobilni telefoni, prijemnici GPS ili Galileo sistema, modemi kao i centralna brava na automobilima. Nacrtom direktive uspostavljaju se usklađena pravila za puštanje radio opreme na tržište, kako bi se sprečilo da jedan drugog ometaju, ali i da narušavaju standarde u pogledu zdravlja i bezbednosti. Ovaj propis sada treba i zvanično da potvrde zemlje članice u Savetu EU, sa kojim je ranije postignut dogovor o ovoj izmeni.

Kako se navodi na sajtu Evropskog parlamenta, predviđeno je da se zemljama članicama ostavi dve godine da prenesu novi propis u sopstveno zakonodavstvo, i dodatna godina dana za proizvođače da se usklade sa novim propisima. Jedinstveni punjač bi pored mobilnih telefona trebalo da imaju i drugi radio uređaji, ali će Evropska komisija tačno odrediti na koje uređaje će se to odnositi.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...