Da li biste mogli da živite bez mobilnog ili kompjutera?

Barem na jedan dan

Da li biste mogli da živite bez mobilnog ili kompjutera?

Tech -
Najnovije globalno istraživanje pokazalo je kako čak 53 ossto vlasnika gedžeta oseća teskobu i stres kada nisu u mogućnosti da koriste svoj omiljeni uređaj

Istraživanja su pokazala da bi trebalo da ograničimo upotrebu mobilnih uređaja, televizora i kompijutera pre spavanja jer njihova svetlost povećava budnost i otežava spavanje. Na ovaj savet mnogi nisu spremni, jer ne žele da se odrenu svoje omiljene igračke ili "poslovnog savetnika". Da li bi mogli da izdržite bez ovih uređaja – nekoliko dana samo?!

Najnovije globalno istraživanje pokazalo je kako čak 53 ossto vlasnika gedžeta oseća teskobu i stres kada nisu u mogućnosti da koriste svoj omiljeni uređaj, a kada su prošli "tehnološki detoks", to im je iskustvo bilo "jednako stresno kao poseta stomatologu ili venčanje".

Softverska kompanija FrontRange anketirala je više od 800 korisnika pametnih telefona širom sveta kako bi analizirala sliku korištenja konzumentne elektronike i zavisnosti o njoj. Čak 84 odsto ispitanika smatra kako je zavisnost o tehnologiji pravi medicinski fenomen, a 71 odsto poznaje nekog ko je ovisan o svojim spravicama.

Polovina ispitanika koristi mobilni najmanje svakog sata, a dve trećine ispitanika ne bi mogle da zamisle ni jedan dan bez svog elektroničkog ljubimca.

"Nažalost, nezdrave veze sa tehnologijom, u koju spadaju mobilni, računari i igrice, mogu imati destruktivne posledice: fizičke i psihološke. Dugotrajno i neregulisano vreme provedeno na internetu ili igranje igrica može oštetiti živote. Dobrobiti tehnologija koje svakodnevno koristimo su jasno vidljive, međutim, u kratkom razdoblju svet se drastično promenio, a nama je na raspolaganju bilo malo vremena da se prilagodimo", objasnio je Ričard Graham iz londonske Bolnice Capio Nightingale za mentalne bolesti.

(Ordin.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track