OTKRIVENA NOVA BOLEST: Pazite da ne dobijete vocapitis?

Natekli zglobovi, palčevi

OTKRIVENA NOVA BOLEST: Pazite da ne dobijete vocapitis?

Tech -
Prva zabležena žrtva ove bolesti je 34-godišnja trudnica, koja se svojoj lekarki požalila na jutarnje bolove u zglobovima

Nakon što je u Velikoj Britaniji zabeležen pokušaj samoubistva mladića, koji je opsesivno pokušavao da uslika savršeni selfi, u Španiji je prvi put dijagnostikovana potpuno nova bolest - "vocapitis" (WhatsAppitis).

Prva zabležena žrtva ove bolesti je 34-godišnja trudnica, koja se svojoj lekarki požalila na jutarnje bolove u zglobovima. Doktorka Ines Fernandez-Gerero, koja radi u univerzitetskoj bolnici u Granadi, kaže da pacijentkinja nikad pre nije patila od sličnih bolova, a u danima koji su prethodili teškim bolovima nije bila preterano fizički aktivna.

U naučnom radu koji je objavila u časopisu "Lancet", doktorka tvrdi da je otklonila mogućnost da je kod neimenovane pacijentkinje reč o sindromu karpalnog tunela ili o oštećenju nerva. Slučaj se dogodio nakon Božića.

Trudnica je za Badnji dan bila na poslu, a na sam Božić je gotovo šest sati držala mobilni u rukama i putem Vocapa (WhatsApp) odgovarala na more prazničnih čestitki koje su joj uputili prijatelji, kolege i rodbina.

"Sve vreme je pomerala palčeve kako bi mogla da kuca", navodi lekarka i dodaje da su pacijentkinji zglobovi zbog toga natekli.

"Dijagnostikovala sam joj "vocapitis", prepisala lekove protiv upale i preporučila potpunu apstinenciju od korišćenja telefona i slanja poruka", navela je doktorka, koja je novu bolest usporedila sa nintendinitisom, koji se često javljao tokom 90-ih godina kod najupornijih igrača Nintenda.

Nintendinitis je bio poznat i pod nazivom Nintendo palac.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track